Luxemburgul şi-a anunțat marți intenția de a testa pentru noul coronavirus întreaga populație, peste 600.000 de persoane, în termen de o lună, considerându-se în măsură de a realiza până la 20.000 de teste pe zi. Până în prezent, potrivit datelor oficiale, în Marele Ducat au fost testate puțin peste 39.000 de persoane (rezidenți și nerezidenți afiliați sistemului de sănătate). Au fost înregistrate 88 de decese din 3.729 de cazuri confirmate de Covid-19, potrivit Rador.

Uniunea EuropeanaFoto: geograph.org.uk

"Va fi testată întreaga populație a țării într-o lună", a declarat ministrul Educației Superioare și Cercetării, Claude Meisch, în timpul unei videoconferințe cu presa.

Studenții și profesorii vor fi primii testați în vederea reluării cursurilor în învățământul superior programată pe 4 mai. Aceștia au primit deja o invitație de a vizita una dintre cele 17 stații care efectuează teste repartizate pe tot teritoriul ţării.

"Faceţi-vă testul, aceasta este o contribuție foarte importantă, astfel încât în ​​săptămânile și lunile următoare să puteţi avea o viață mai liberă", a spus profesorul Ulf Nehrbass, managerul acestui amplu program de testare și reprezentant al Task Force Covid-19 Research Luxembourg (Grupul de lucru pentru cercetare Covid-19 Luxemburg).

Această țară micuţă situată în inima UE, vecină cu Franța, Germania și Belgia, are 625.000 de locuitori. Dar ea primeşte zilnic 200.000 de lucrători din țările limitrofe. "Ar fi important ca și lucrătorii transfrontalieri să fie testați", a adăugat profesorul.

Acest screening la scară largă ar trebui să coste aproximativ 40 de milioane de euro, potrivit ministrului cercetării.

Populația a primit deja cinci măști chirurgicale de persoană, la fel ca și companiile active în Luxemburg.

"Suntem țara din Europa care, de departe, testează cel mai mult", a asigurat Paulette Lenert, ministrul Sănătății.