Administrația Trump lucrează în secret la accelerarea procesului de dezvoltare a unui vaccin împotriva coronavirusului, obiectivul fiind realizarea a nu mai puțin de 100 de milioane de doze până la sfârșitul anului, relatează Bloomberg citând surse apropiate proiectului.

Vaccin Covid-19Foto: Igor Golovniov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Denumită ”Operation Warp Speed” (operațiunea de urgență), proiectul adună la un loc companii farmaceutice private cu agenții guvernamentale și militare care încearcă accelerarea procesului de dezvoltare a unui vaccin, prin scurtarea timpului necesar cu 8 luni.

Potrivit surselor citate de Bloomberg, o reuniune a Casei Albe pe această temă ar urma să aibă loc în cursul zilei de miercuri.

Luna trecută, președintele Donald Trump i-a cerut șefului Serviciului de Sănătate Alex Azar să accelereze dezvoltarea unui vaccin, oficiali ai admnistrației având deja întâlniri pe această temă de trei-patru săptămâni.

Experții spun că pentru a garanta siguranța și eficiența unui vaccin este nevoie de 12-18 luni.

Pe de altă parte, liderul de la Casa Albă a stârnit recent un val de ironii după ce a sugerat, într-o conferință de presă, ca experții să analizeze folosirea dezinfectantului și a ultravioletelor împotriva covid-19. Ulterior, Trump a susținut că a fost doar ”sarcastic” la adresa reporterilor.