Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a anunţat că îi va convoca joi pe experţii comitetului de urgenţă cu scopul de a analiza evoluţia pandemiei, la trei luni de la declararea urgenţei sanitare internaţionale, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMSFoto: Fabrice COFFRINI/ AFP/Profimedia Images

În faţa criticilor care se înmulţesc împotriva autorităţilor sanitare mondiale, Tedros Adhanom Ghebreyesus a detaliat încă o dată toate acţiunile întreprinse din ianuarie şi a anunţat că va "convoca din nou mâine comitetul de urgenţă pentru a analiza evoluţia pandemiei".

În cursul unei conferinţe de presă, şeful OMS a apărat felul în care a reacţionat agenţia la noul coronavirus, susținând că instituţia pe care o conduce a acţionat "rapid şi decisiv".

La 30 ianuarie, OMS a decretat că situaţia corespundea unei "urgenţe sanitare de proporţii internaţionale", nivelul cel mai ridicat de alertă, iar Regulamentul sanitar internaţional prevede reunirea comitetului de urgenţă cel puţin o dată la trei luni.

Este prima oară când Tedros convoacă din nou acest comitet după 30 ianuarie.

În acea perioadă, în lume existau, în afara Chinei, 82 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus şi niciun deces, potrivit OMS.

Noul coronavirus a apărut în decembrie în China, de unde s-a propagat de atunci peste tot în lume, făcând peste 217.400 de morţi, conform unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor surse oficiale miercuri.

Organism al ONU cu sediul la Geneva, OMS a fost foarte criticat în ultimele săptămâni, în special de către principalii, donatori precum SUA, care i-au sistat finanţarea. "De la început, OMS a acţionat rapid şi într-un mod decisiv pentru a avertiza lumea", a reiterat Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de Reuters, prezentând o cronologie a ceea ce ştia OMS înainte de a declara starea de urgenţă globală din cauza COVID-19 la 30 ianuarie.

"Am dat alarma devreme şi am făcut astfel ca ea să fie auzită", a mai spus el. Tedros a prezentat activitatea OMS în ultimele luni, spunând că a instruit 2,3 milioane de lucrători în domeniul sănătăţii, a expediat milioane de teste şi chiar a adus "muzica şi râsul" în orele sumbre printr-o emisiune televizată cu superstarul pop Lady Gaga.

"Este un lucru pe care nu l-am făcut, iar acesta este să renunţăm", a spus Tedros.

Mike Ryan, principalul expert în situaţii de urgenţă din cadrul OMS, a declarat că agenţia are în vedere o "creştere considerabilă" a expedierii de teste în ţările cu venituri mici şi medii în săptămânile următoare. "Disponibilitatea testelor este încă o problemă critică în multe părţi ale lumii", a spus el, răspunzând la o întrebare despre Africa, unde numărul contaminărilor creşte rapid.

Deşi un mare număr de ţări şi lideri au sprijinit OMS, unele state au început prin a emite îndoieli şi critici.

SUA şi-au suspendat finanţarea pentru OMS. Ele acuză că aceasta a reacţionat prea târziu în a da alarma, pentru a nu supăra Beijingul, conform AFP.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a exprimat îndoieli cu privire la strategia Beijingului după apariţia primelor date din centrul Chinei la sfârşitul anului 2019. Într-un interviu acordat Financial Times apărut cu câteva zile în urmă, el a apreciat că "existau în mod manifest lucruri care s-au petrecut şi care nu se ştiu".

În Australia, autorităţile au cerut deschiderea unei anchete independente privind lupta globală împotriva pandemiei de COVID-19 şi asupra modului în care OMS a gestionat criza. La Geneva, şeful OMS a reafirmat miercuri că organizaţia s-a angajat să dea dovadă de "transparenţă", reiterându-şi de asemenea apelul la "unitate la nivel naţional şi solidaritate la nivel mondial".

"Mai mult ca oricând, umanitatea trebuie să se unească pentru a învinge acest virus", a insistat el. "Am spus-o deja: acest virus poate face ravagii, mai mult ca oricare atac terorist. El poate provoca bulversări politice, economice şi sociale", a avertizat şeful OMS, citat de AFP.