Laboratorul american Gilead a anunțat miercuri că medicamentul său remdesivir, una dintre pistele urmărite pentru tratarea bolnavilor Covid-19, a avut rezultate "pozitive" într-un test clinic derulat în parteneriat cu Institutul american de sănătate (NIH), scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dar, în aceeași zi, revista medicală The Lancet a publicat rezultatele dezamăgitoare ale unui studiu efectuat de chinezi la o scară mai mică, tot comparativ cu placebo, și care a arătat că bolnavii tratați cu remdesivir, un antiviral dezvoltat împotriva Ebola dar niciodată aprobat pentru vreo boală, nu au avut evoluții mai bune față de cei care au primit placebo.

Nu este neobișnuit ca testele să aibă rezultate divergente, dar studiul NIH se numără printre cele mai mari și mai așteptate, alături de testul european Discovery ale cărui rezultate sunt încă așteptate.

UPDATE Medicamentul experimental accelerează cu 31% timpul de restabilire al bolnavilor de Covid-19, a precizat NIH.

Comparativ cu pacienții care au primit placebo, pacienții tratați cu remdesivir s-au vindecat în 11 zile (timp mediu) față de 15 zile.

"Gilead Sciences are cunoștință de date pozitive provenite dintr-un studiu efectuat de Institutul național pentru alergii și boli infecțioase pentru medicamentul său antiviral remdesivir pentru tratarea Covid-19", a precizat societatea.

"Pozitiv" înseamnă că bolnavii tratați și-au revenit mai repede, potrivit obiectivului declarat al studiului, dar nu se cunosc încă cifrele.

Directorul Institutului de boli infecțioase, Anthony Fauci, s-a arătat de un optimism prudent. Mortalitatea grupului martor ar fi de 11%, față de 8% la grupul remdesivir, potrivit lui Anthony Fauci.

"Este foarte pozitiv", a rezumat Donald Trump.

Acest test clinic a început în 21 februarie și ar fi trebuit să includă 800 de bolnavi Covid-19 în Statele Unite și în alte țări.

Nici pacienții și nici medicii nu au știut dacă soluția injectată intravenos era remdesivir sau placebo.

Eșecul din China

Multiple teste sunt în curs în Europa, în Asia și în Statele Unite pentru a găsi un tratament eficient împotriva Covid-19. Remdesivir este una dintre terapiile testate, alături de alte antivirale sau hidroxichlorochina.

Remdesivir se inserează în materialul genetic al coronavirusului pentru a-l împiedica să se replice.

Potrivit studiului chinez, efectuat în perioada 6 februarie - 12 martie în zece spitale din China a fost evaluat și publicat. Rezultatele sale au făcut obiectul unei scurgeri de informații în 23 aprilie, pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății.

237 de bolnavi au participat, dintre care două treimi tratate cu remdesivir. Doctorii ar fi dorit o participare de 450 de persoane, dar pandemia a fost stopată în Wuhan înainte de atingerea acestui număr.

"Tratamentul cu remdesivir nu accelerează vindecarea și nici nu reduce mortalitatea legată de Covid-19 în raport cu placebo", potrivit unui rezumat al studiului publicat de The Lancet.

"Din nefericire, testul nostru a arătat că, deși sigur și bine tolerat, remdesivir nu a arătat un beneficiu negativ în raport cu placebo", a comentat autorul principal al studiului, profesorul Bin Cao, citat de Lancet.