Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat miercuri că SUA cred că există mai multe laboratoare în China care lucrează cu agenți patogeni contagioși, fără a se ști dacă acestea folosesc protocoale de securitate adecvate astfel încât să prevină apariția unor noi pandemii, transmite Reuters.

Mike PompeoFoto: Flickr / Gage Skidmore

"Există în China mai multe laboratoare care continuă să lucreze, credem noi, cu agenți patogeni contagioși”, a declarat Pompeo, într-o conferință de presă.

"Și nu știm dacă aceste laboratoare funcționează la un nivel de securitate care să prevină ca o pandemie ca cea generată de coronavirus să izbucnească din nou. Vă amintesc că nu este pentru prima dată când avem de-a face cu un virus provenit din China”, a adăugat înaltul oficial american.

Afirmațiile sale vin în contextul în care, la începutul lunii aprilie, presa americană cita surse din serviciile secrete americane potrivit cărora unul dintre scenariile investigate ar fi luat în calcul ipoteza ca noul coronavirus să se fi răspândit în urma unui ”accident procedural” care ar fi avut loc într-un laborator din Wuhan, ipoteză negată de Beijing.