Ministrul francez al Sănătăți a declarat miercuri că ia "foarte în serios" apariția în Franța a unei boli inflamatorii grave la copii, subliniind însă că nu există încă destule elemente pentru a stabili o legătură cu noul coronavirus, scrie AFP.

Test pentru coronavirus - COVID-19Foto: Profimedia Images /Hector RETAMAL/AFP

Autoritățile sanitare britanice au lansat recent o alertă privind creșterea numărului de copii care prezintă simptome care seamănă cu boala Kawasaki, un sindrom vascular care afectează copii și a cărui cauză nu este stabilită încă.

Dar astfel de cazuri au fost detectate în Italia, Spania, Elveția și Franța, a precizat Olivier Véran. "Este o alertă pe care am primit-o de la echipele pariziene", a precizat el, vorbind în Paris de 15 copii de toate vârstele.

Ei prezintă "simptome de febră, simptome digestive și o inflamare vasculară destul de generalizată care poate provoca o insuficiență cardiacă", dar "din cunoștințele mele niciun copil nu a murit în urma acestor complicații care aparțin unei boli destul de rare și care pot fi însoțite de inflamarea inimii".

Unii dintre acești copii, "în Franța dar și în Anglia, dar nu toți, s-au dovedit purtători ai coronavirusului", a adăugat ministrul, care a evocat "o anumită îngrijorare și o anumită vigilență".

"Iau toate acestea foarte în serios. Nu avem nicio explicație medicală la acest stadiu. Este vorba de o reacție inflamatorie care declanșează o boală preexistentă la copiii atinși de acest virus sau e vorba de o altă boală infecțioasă? Sunt multe întrebări".

"Mobilizez comunitatea medicală și științifică din Franța și din străinătate pentru a avea un maxim de date disponibile pentru a vedea dacă există o legătură între coronavirus și această formă care până acum nu a fost observată nicăieri", a adăugat el, în condițiile în care noul coronavirus nu încetează să rezerve surprize negative.