Copiii care vor începe pregătirile pentru examene vor putea sta la şcoală doar cu măşti de protecţie. "Vom asigura măşti în cazul în care părinţii nu au posibilitatea să le ofere măşti, pe care le vom pune la dispoziţia şcolilor", a declarat premierul Ludovic Orban. În România au fost avizate 9 companii pentru producţia de măşti chirurgicale. Guvernul vrea să susţină proiecte private de producţie a materiei prime pentru materiale medicale.

Ludovic OrbanFoto: Hotnews

"Au fost avizate 9 companii pentru producţia de măşti chirurgicale, de asemenea există un proiect privat susţinut de Guvern prin Ministerul Economiei pentru a produce în România materialul necesar pentru aceste măşti.

Trebuie să ştiţi că în privinţa materialului necesar, încă nu producem material în România, importăm materialul. Obiectivul este să introducem în fabricaţie acest material astfel încât să putem să aprovizionăm companiile care vor produce aceste măşti cu material produs la noi.

De asemenea, producţia de combinezoal, la ora actuală au fost autorizate 19 companii pentru producţia de combinezoane. Şi aici momentan nu prodcem îm România stratul protector, stratul impermeabil. Şi în această privinţă avem ca obiectiv să găsim soluţiile tehnnice pentru a putea produce în România materialul necesar", a declarat premierul Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă.

Spre exemplu, uzina de la Dragomireşti va produce măşti de tip FFP 3 şi măşti chirurgicale, capacitatea de producţie fiind de 70.000-75.000 de măşti FFP 3 pe zi şi între 300.000 - 350.000 de măşti chirurgicale pe zi, a mai spus premierul.

"Până vor intra şi vor funcţiona la capacitate maximă toate companiile, vom urmări cu atenţie asigurarea necesarului pentru a face faţă cererii, astfel încât după 15 mai, odată cu introducerea obligativităţii purtării măştii în spaţii închise să avem capacitatea de a asigura consumul necesar la nivelul cererii".

Cât despre preţul acestora el a evitat să se pronunţe asupra unei cifre, dar declară că măştile se vor vinde la preţuri competitive, "care le vor face atractive".

Mai mult, premierul spune că statul va asigra măşti gratuite pentru categoriile defavorizate şi o parte din elevi.

"Chiar dacă s-a luat decizia pentru menţinerea suspendării cursurilor în şcoli şi universităţi pentru clasele terminale, a 8-a şi a 12-a care între 2 şi 12 iunie vor participa în anumite condiţii la pregătirea examenului de evaluare şi Bacalaureatului vom asigura măşti în cazul în care părinţii nu au posibilitatea să ofere măşti pe care le vom pune la dispoziţia şcolilor. Copiii nu vor putea sta în şcoală decât cu mască", spune Ludovic Orban.