Femeile care vor să nască la Maternitatea "Cuza Vodă“ din Iaşi trebuie ca înainte cu 24 de ore de internare să facă un test de depistare a COVID-19. Acest test se face la laboratoare private din oraş şi costă 250 de lei, iar unele paciente susţin că li s-a transmis că fără acest test nu sunt primite în spital. Conducerea maternităţii spune că ar fi vorba despre o recomandare, nefiind un criteriu de internare şi că măsura nu face referire la cazurile care reprezintă urgenţe, scrie Ziarul de Iași.

HotNews.roFoto: Hotnews

"A fost luată această măsură având în vedere riscul epidemiologic existent, dar şi pentru că suntem cea mai mare maternitate din ţară. S-a constatat că există mame asimptomatice, care s-au internat şi la care apoi s-a confirmat că testul a fost pozitiv. Pentru a reduce cât de mult se poate riscul de infecţie din spital, mai ales pentru pacienţi şi angajaţi, am luat decizia ca pentru toate pacientele care se internează şi sunt suspecte, spitalul să realizeze aceste teste, în rest este doar ca recomandare“, a precizat Robert Dâncă, managerul maternităţii.

Astfel, dacă un astfel de caz care ajunge la spital reprezintă o urgenţă, testul este asigurat de către spital, probele fiind prelevate în maternitate şi trimise pentru testare la una dintre unităţile sanitare din oraş care realizează astfel de teste.

Mai multe femei care urmează să nască au postat informaţii referitoare la laboratoarele private, costurile şi condiţiile pentru efectuarea acestui test pe un grup de pe o reţea de socializare, măsura stârnind nemulţumiri în rândul acestora.

"Sincer, nici nu ar trebui să îl plătim din banii noştri. Lunar cotizăm la stat şi sănătate cu milioane, acum să plătim şi testele este strigător la cer. Sunt mămici care nu îşi permit să facă un ecograf lunar, dar să mai dea 250 de lei pentru un test“, a precizat una dintre femei.

Directorul medical al maternităţii, dr. Bogdan Doroftei, a explicat că această măsură este una necesară pentru a face un triaj epidemiologic corespunzător şi că spitalul nu poate asigura testarea pentru toate pacientele.

"Este o măsură de protecţie a pacienţilor deja internaţi, a personalului medical, dar şi pentru pacienta respectivă pentru a nu ajunge într-un sector unde există persoane infectate. Din păcate, noi ca spital nu avem posibilitatea să acoperim aceste costuri şi nu aveam laborator de biologie moleculară care să permită efectuarea acestor teste“, a explicat dr. Bogdan Doroftei, citat de Ziarul de Iași.