Acestea sunt concluziile unui studiu efectuat de mai multe universităţi italiene şi publicat de revista Nature Medicine. Giulia Giordano, de la Universitatea din Trento: "O relaxare fără reguli va duce la o creștere continuă a infecțiilor. Prin efectuarea de teste-tampon și urmărirea contactelor, am putea compensa sfârșitul perioadei de lockdown. Iar rata de replicare ar rămâne similară cu cea actuală", potrivit La Repubblica, citat de Rador.

Ambulanta in CodognoFoto: Profimedia Images

Epidemia se află în plină desfășurare, iar la sfârșitul anului, numărul victimelor ar ajunge la 70.000. E ceea ce s-ar putea întâmpla în Italia în faza a doua. Curbele nu au fost proiectate doar de Comitetul Tehnico Ştiinţific, care orientează alegerile guvernului și care prevede că, în cazul în care atenţia nu va fi la cote maxime, în jurul datei de 8 iunie s-ar putea verifica un nou vârf de contagieri. De această dată, concluziile provin dintr-o cercetare universitară, la care colaborează ingineri de la universitățile Trento, Udine și de la Institutul Politehnic din Milano, împreună cu medicii spitalului San Matteo din Pavia, inclusiv Raffaele Bruno, specialistul în boli infecțioase care l-a tratat pe „pacientul unu”, Mattia, în vârstă de 38 de ani. Studiul, plin de curbe și scenarii, este publicat în revista Nature Medicine. Giulia Giordano, inginer al Universității din Trento, este primul autor.

"Am proiectat cel puțin trei ipoteze diferite. Menținând măsuri restrictive drastice, epidemia s-ar putea încheia în una, sau două luni. Trecând la faza a doua fără tampoane și fără controlul contactelor, am putea ajunge la 70.000 de victime, numărul contagierilor ar rămâne susținut, la sfârșitul anului, epidemia ar continua să fie în curs de desfășurare, iar în 2021, vom avea alţi morţi. Relaxând măsurile restrictive, dar păstrând atenția extrem de ridicată asupra noilor focare, prin teste efectuate rapid și pe scară largă, epidemia ar rămâne mai mult sau mai puțin la nivelul actual de contracție, cu o rată de replicare de 0,77, puțin mai mare decât astăzi și s-ar încheia până la sfârşitul anului, cu un număr total de victime între 30 și 35,000".

Cum proiectaţi aceste scenarii?

"Am combinat diferite specialităţi: medicină, matematică și inginerie. Eu mă ocup mai ales de sistemele de control. Specialitatea mea este să iau date și să le formez în cadrul modelelor. Având în vedere însă că e vorba de un virus nou, medicii de la San Matteo ne-au ajutat să-i depistăm caracteristicile. Pornind de la numărul de contagieri din prima lună, am creat un model care este capabil să reproducă datele și chiar să anticipeze tendința epidemiei în viitor. Prin schimbarea unor parametri, cum ar fi rigiditatea distanțării sociale, reuşim să vedem cum vor reacționa curbele".

Cu toate acestea, ne-am spus deseori că numărul cazurilor de pozitivitate detectate cu ajutorul testelor nu corespunde celui real.

"Am luat în calcul și asimptomaticii care nu sunt testaţi. Nimeni nu cunoaşte cu exactitate care este numărul lor, însă ne-am bazat pe recensământul întregii populații făcute la Vo '. Calculăm că cei nediagnosticați sunt în procent de 30 și 40% din totalul de contagiaţi. Se pare că vârful, în rândul pacienților diagnosticați, ar fi fost atins în Italia între 15 și 20 aprilie, când s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri pozitive, inclusiv cele nediagnosticate. Estimăm că, în cel mai rău caz, curba va continua să crească și ceea ce numim astăzi vârf, va fi în curând depășit de o nouă creștere a numărului persoanelor contagiate".

În studiul vostru se vorbește despre „monitorizarea agresivă”. Care sunt exact măsurile de control ale epidemiei care ar evita cel mai grav scenariu?

"Toate măsurile care ne permit să identificăm din timp persoanele pozitive pentru a rupe lanțurile de infecție, precum și respectarea strictă a regulilor de igienă și de distanțare dintre oameni. Nu facem distincție între aplicații sau alte metode. Însă avem încredere în faptul că principalul instrument va rămâne testul tampon, care urmează să fie făcut cât mai curând posibil tuturor suspecților infectați și contactelor lor", citează Rador.

Care este mesajul transmis de studiul vostru?

"Din studiul nostru reiese că doar monitorizarea agresivă ne va permite să relaxăm măsurile restrictive fără consecințe grave". (La Repubblica)