Parlamentul Serbiei şi-a reluat marţi lucrările, pentru prima dată după instaurarea stării de urgenţă, la 15 martie, din cauza epidemiei de Covid-19, scrie Agerpres citând DPA. Şedinţa parlamentară a început cu păstrarea unui minut de reculegere pentru victimele coronavirusului, în Serbia fiind înregistrate până acum 8.275 de contaminări şi 162 de decese, potrivit celui mai recent bilanţ.

HotNews.roFoto: Hotnews

Primul subiect aflat pe ordinea de zi este confirmarea oficială a deciziei de a declara stare de urgenţă, care a presupus şi interdicţia adunărilor publice, fapt ce a împiedicat şi parlamentul să se reunească.

Parlamentarii trebuie să poarte măşti şi mănuşi şi să treacă prin filtre de dezinfecţie şi de luare a temperaturii, a informat postul public RTS. Un ecran a fost montat în faţa fiecărui scaun din parlament.

Serbia a amânat din cauza epidemiei alegerile parlamentare ce ar fi trebuit să aibă loc pe 26 aprilie.

Deocamdată nu este clar când vor fi organizate aceste alegeri, data de 5 iulie fiind invocată ca fiind cea mai probabilă.

Pentru aceasta, parlamentul va trebui să pună capăt suspendării procedurii electorale cel târziu pe 26 mai, iar starea de urgenţă ar trebui ridicată cel târziu pe 20 mai.

O parte din opoziţie boicotează lucrările parlamentului, acuzându-l pe atotputernicul preşedinte sârb Aleksandr Vucic că monopolizează mass-media, efectiv garantând Partidului Progresist (SNS) o altă victorie masivă.

În timpul stării de urgenţă impuse în contextul pandemiei de Covid-19, opoziţia a dispărut practic din mass-media.

Majoritatea rivalilor lui Vucic, cei mai mulţi din blocul electoral Alianţa pentru Serbia (SZS), şi-au confirmat poziţia lor exprimată mai demult că nu vor participa la alegeri.

Liderii opoziţiei ale căror partide au rămas în parlament au insistat ca alegerile să fie organizate mai târziu, în septembrie.