Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus, marți seara, la Digi 24 că, peste două zile, la Spitalul Județean Suceava, managementul militar va fi predat unei echipe civile, el spunând că există „un personal medical reabilitat” și „o încredere recăpătată”, potrivit Mediafax.

Spitalul Judetean SuceavaFoto: Captura YouTube

„Peste două zile deja la Suceava se predă managementul unei echipe civile. Avem, în acest moment, circuite, un personal medical reabilitat, avem o încredere recăpătată, avem un spital care poate face activitate medicală. Sper că în această săptămână în care tandemul conducerii militare cu cea civilă aleasă din rândul cadrelor medicale să poată face o predare în aceleași condiții în care s-a făcut și conduita pe care au făcut-o cei din managementul militar. (...) La Suceava, ca de altfel și la Deva, managerii interimari civili și-au dat demisia, deși începuseră să apară medicamente, echipamente, materiale sanitare. Nu au putut gestiona situația. Poate nu aveau nici autoritate și am recurs la management militar, care nu a făcut altceva decât să impună rigurozitatea, respectarea unor circuite. Să nu vă gândiți că nu s-au blocat niște inerții”, a spus Nelu Tătaru, la Digi 24.

Ministrul Sănătății a adăugat că, în prezent, există mai multe focare de infecție cu COVID-19, iar 10 județe și Bucureștiul sunt sursa a 70% dintre infectații cu noul coronavirus.

„În afară de București și Suceava, mai avem Aradul, mai avem Hunedoara, în care avem focar în desfășurare, Timiș, Neamț, Botoșani, avem la limită Brașovul, Mureșul, Bihorul cu număr mare de cazuri. La Bihor se și testează destul de mult, conform anchetelor epidemiologice. Acum o săptămână, aveam 10 județe plus Bucureștiul care aveau 70% din cazuri. Sunt anumite focare unde transmiterea comunitară a fost accentuată. Acestea au fost tot timpul în atenția noastră. Și eu am fost de două ori în multe locuri din aceste județe. (...) Un focar scăpat din mână e greu controlabil și uitați-vă cât a durat la Suceava să îl aducem la o anumită situație cum este astăzi”, a adăugat Nelu Tătaru.

Spitalul Județean din Suceava are conducere militară din data de 2 aprilie. În fruntea unității medicale se află generalul maior în rezervă Ionel Oprea și colonelul Daniel Derioiu.