Eufrosina Șerban are 47 de ani și 3 copii. Nu i-a mai văzut de mai bine de o lună și nici în următoarele două săptămâni nu va putea să fie aproape de ei. Eufrosina este asistentă medicală la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din București. A îngrijit zeci de pacienți infectați cu coronavirus, până când s-a infectat ea însăși. Astăzi, la două săptămâni de la vindecare, a devenit unul dintre primii donatori de plasmă vindecați de coronavirus din România: plasma donată de Eufrosina va ajunge la bolnavi de coronavirus aflați în stare critică, în speranța că anticorpii ei le vor salva viața.

Eufrosina SerbanFoto: Arhiva personala

"Nu mi-a fost frică deloc"

"A fost o perioadă destul de grea. A fost foarte multă muncă, alături de colegii mei din spital, și mult stres, pentru că era ceva necunoscut. Apoi m-am îmbolnăvit. Nu mi-a fost frică deloc. Știam că se poate întâmpla așa ceva, având în vedere că aveam grijă de bolnavi cu COVID-19. Eu am avut o formă medie de boală", își începe povestea Eufrosina Șerban.

După ce s-a îmbolnăvit, Eufrosina Șerban a fost tratată chiar în spitalul în care lucrează și unde este obișnuită ca ea însăși să îngrijească pacienți.

Eufrosina are 47 de ani și 3 copii - de 23 de ani, 15 ani și respectiv 7 ani. Nu i-a mai văzut de peste o lună - asistenta medicală locuiește acum într-unul dintre hotelurile puse la dispoziție de către Primăria Capitalei, în subordinea căreia se află spitalul Victor Babeș.

În perioada în care a fost internată, după ce s-a infectat ea însăși cu coronavirus, Eufrosina nu a putut fi vizitată de familie, ca toți ceilalți bolnavi de coronavirus, care trebuie să stea izolați. Asta chiar dacă familia a fost foarte îngrijorată la aflarea diagnosticului. Au vorbit zilnic la telefon. Și, din fericire, Eufrosina s-a vindecat.

"Dacă poți face un bine, fă-l cu drag!"

"Le-am spus copiilor mei că, indiferent de situație, le voi spune tot timpul adevărul despre starea mea. Le-am spus tot timpul cum mă simt. Nu e ceva ce poți ascunde și nici nu am vrut", povestește asistenta medicală de la Spitalul Victor Babeș.

După ce s-a vindecat de infecția cu noul coronavirus, Eufrosina Șerban a devenit candidatul ideal pentru colectarea de plasmă hiperimună COVID-19. Ea a învins boala și a dezvoltat anticorpi pentru SARS-CoV-2. Plasma donată de ea și de alți pacienți deja vindecați de infecția cu noul virus poate salva viața pacienților bolnavi de COVID-19 aflați în stare critică.

De astăzi, România recoltează plasmă de la pacienți deja vindecați, pentru a îi trata pe cei în stare critică. Plasma donată poate fi utilizată atât în scop terapeutic pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau cu risc de infectare. În plus, ajută și în tratamentul pacienților aflați în stare critică, intubați sau cu forme severe de pneumonie virală COVID-19.

Eufrosina Șerban a fost printre primii donatori din România. A mers astăzi, împreună cu alte două cadre medicale, la Centrul de Transfuzie Sanguină din București, pentru a dona plasmă.

"Am donat. M-am oferit să donez pentru că eu cred așa: dacă poți să faci un bine, fă-l cu drag. Nu se știe niciodată la cine ajunge și poate o anumită persoană chiar are nevoie și poate fi salvată", spune asistenta medicală de la Spitalul Victor Babeș, despre gestul ei.

După ce a donat plasmă, Eufrosina Șerban se întoarce în spitalul în care lucrează. Încă cel puțin două săptămâni, va sta în continuare departe de familia ei. Spune că rămâne pe baricade, pentru că este nevoie de ea și mai sunt încă multe vieți de salvat.

Povestea asistentei medicale Eufrosina Șerban a fost semnalată inițial de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, în subordinea căreia se află Spitalul Victor Babeș, pe pagina de Facebook a instituției.

Plasmă de la donatori vindecați de coronavirus, folosită începând de astăzi pentru tratarea pacienților

Procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus a început astăzi în România. Primele 3 recoltări de plasmă de la donatori vindecați de COVID-19 s-au făcut în această dimineață, la Centrul de Transfuzie Sanguină din București. Teoretic, un pacient deja vindecat a dezvoltat anticorpi care pot ajuta la vindecarea pacienților infectați în acest moment.

Plasma va fi testată și, după calificarea biologică, va fi pusă la dispoziție spitalelor.

Plasma de la un donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) va fi administrată doar pacienților critici infectați confirmați cu COVID-19, cu vârsta de cel putin 18 ani, care îndeplinesc urmatoarele criterii:

  • se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de A.T.I.
  • prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.
  • sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/min, saturatie in oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO)

Ministerul Sănătății a elaborat săptămâna trecută Ordinul de ministru privind Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea si distribuția a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI.

Documentul stabilește modul de colectare, testare, prelucrare, stocare și distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI, în conformitate cu legislația națională în domeniul transfuziei sanguine și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distributia si utilizarea monitorizata a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.

În acest moment există 3 aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus donate Ministerului Sănătății în București, Timișoara și Iași.

Ministerul Sănătății spune că încurajează donarea voluntară de sânge și produse de sânge și prin toate acțiunile întreprinse urmărește să îmbunătățească modul de donare in rândul populatiei, în beneficiul pacienților.

Pacienții vindecați cu COVID 19 vor fi contactați, cu respectarea regulilor naționale și ale UE, sau pot contacta centrele de transfuzie sanguină in vederea donării de plasmă.