Președintele Klaus Iohannis spune că a cerut un număr cât mai mare de testări pe zi pentru coronavirus, inclusiv în perioada în care epidemia va bate în retragere. Despre testarea în masă, el afirmă că a văzut că foarte mulți solicită acest lucru, însă Organizația Mondială a Sănătății a comunicat că nu prea are rost să facem testări în masă și că testările trebuie făcute la persoanele care prezintă un risc sau care sunt suspecte de infecție: "Deci, testarea se face la persoana suspectă de infecție, nu la tot poporul".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Sunt foarte mulți care solicită testări în masă. Însă, în același timp avem comunicări de la OMS, care au fost repetate în mai multe rânduri, că nu prea are rost să facem testări în masă. Testările trebuie făcute la persoanele care prezintă un risc sau care sunt suspecte de infecție. Deci, testarea se face la persoana suspectă de infecție, nu la tot poporul", a declarat Iohannis în conferința de presă susținută marți seară.

El a spus că a solicitat totuși și că speră că "lucrurile vor merge în direcția aceasta", să avem un număr mai mare de testări pe zi, inclusiv în perioada în care epidemia "va bate în retragere".

"Cu cât mai multe testări sunt posibile, cu atât mai siguri putem fi că toate persoanele suspecte de infecție vor putea fi testate, și încă foarte repede (...) Pe de altă parte, avem la momentul acesta două feluri de teste care se pot face: există un test rapid, care însă nu este foarte sigur, și avem testul molecular, testul profund, care însă nu se face pe loc, este nevoie de o zi sau două până se obține rezultatul. Noi sperăm cu toții ca industria de resort să dezvolte kituri de testare care permit o testare sigură și rapidă, sau chiar, cum ar fi optimal, care să permită autotestare, să ne putem testa singuri dacă suntem infectați sau nu. Una peste alta, numărul de testări pe zi, capacitatea de testare în România va crește în continuare", a adăugat Iohannis, întrebat cum se va ajunge la creșterea numărului de teste, mai ales că după 15 mai vor fi luate măsuri de relaxare a restricțiilor.

Întrebat ulterior la ce capacitate de testare ar trebui să ajungă România pentru ca ridicarea restricțiilor de izoare să se poată face în siguranță, Iohannis a evitat să pronunțe vreo cifră: "Cu cât mai multe, cu atât mai bine".

Conform datelor transmise marți de Grupul de Comunicare strategică, până la această dată, la nivel național au fost prelucrate 150.309 de teste.