Președintele Klaus Iohannis spune că relaxarea unor măsuri începând din 15 mai nu înseamnă în niciun caz revenirea la viața pe care am avut-o înaintea pandemiei, pentru că pericolul nu a trecut. În continuare, nu ne vom putea întâlni în grupuri mai mari de 3 persoane, nu vom putea merge la mall sau la restaurant și nu vom putea pleca din localitate fără un motiv întemeiat. De asemenea, marile festivaluri nu vor avea loc în acest an.

Festivalului Internațional de Film TransilvaniaFoto: TIFF

"Pericolul nu a trecut și e nevoie de maximă atenție. Faptul că e posibilă relaxarea unor măsuri din 15 mai nu înseamnă în niciun caz revenirea la viața pe care am avut-o înaintea pandemiei. Deci 15 mai, dragii mei, nu înseamnă o revenire bruscă la normalitatea pe care am cunoscut-o. În realitate, experţii ne spun că nici nu ştim când vom reveni la o viaţă normală aşa cum o ştim noi de dinainte de pandemie", a declarat Iohannis, în prima sa conferință de presă de la debutul pandemiei de COVID-19.

El a spus că și după 15 mai vor rămâne restricții în vigoare - ne vom putea întâlni doar câte maximum 3 persoane, nu vom putea ieși la mall sau la restaurant, nu vom putea pleca din localitate fără un motiv serios. La ușa instituțiilor va fi cineva care ne măsoară temperatura.

De asemenea, marile festivaluri probabil că nu vor avea loc în acest an, pentru că nu putem să riscăm, iar dacă se vor relua competițiile sportive, există probabilitatea să se reia fără spectatori, a spus Iohannis.

El a insistat că măsurile vor fi ridicate gradual - din 15 mai va fi ceva, apoi din 15 iunie, altceva, în funcție de evoluție, pentru că "este nevoie de atenție și echlibru". După 15 mai vom avea obligația să purtăm măști, deci lucrurile vor evolua gradual, a mai arătat Iohannis.

"Săptămâna viitoare decidem dacă vom continua cu starea urgenţă sau o variantă administrativă alternativă"

Iohannis a mai spus că săptămâna viitoare va fi luată o decizie cu privire la forma în care se va continua după încheierea stării de urgenţă, respectiv prelungirea acesteia sau o altă variantă administrativă alternativă.

"Săptămâna viitoare vom lua o decizie în ce priveşte forma în care continuăm - dacă continuăm cu stare urgenţă sau găsim o variantă administrativă alternativă. Putem să comunicăm dacă, de exemplu, din 15 mai vom putea merge la dentist sau nu, dar asta putem să comunicăm săptămâna viitoare cu aplicare din 15 mai. Decizia o luăm săptămâna viitoare. Am dat exemple de posibile relaxări, să nu fiu greşit înţeles", a mai afirmat Iohannis, întrebat dacă după 15 mai va fi prelungită starea de urgență sau dacă va fi instituită starea de alertă.