Doctorița din Brad care a murit din cauza coronavirusului a lucrat la spitalul din oraș timp de 37 de ani și a condus Secția de Medicină Internă. Urma să împlinească 70 de ani în luna mai, când voia să se pensioneze. "A rămas fără plămâni" după mai bine de două săptămâni de spitalizare la terapie intensivă, la Cluj, în clinica unde lucrează fiica sa, tot medic. Posibila sursă a infecției este o pacientă pe care doctorița o internase pentru probleme digestive și care nu avea simptome specifice COVID-19. Pacienta a fost externată, între timp, și testată ulterior, abia după ce coronavirusul a fost confirmat în cazul doctoriței.

Medic din Brad ucis de coronavirusFoto: Captura Facebook

"Nu și-a pus problema că ar avea COVID-19"

Povestea medicului dr. Marinela Feier la Spitalul Municipal Brad (județul Hunedoara) începe în anul 1983. Până în urmă cu cinci ani, a condus Secția de Medicină Internă. A lucrat în spital până la 70 de ani fiindcă, având doctorat, i s-a permis acest lucru. Ultima dată a fost la spital la sfârșitul lunii martie. În primele zile ale lunii aprilie a început să se simtă rău. Avea simptome de răceală și s-a tratat acasă.

"Nu și-a pus problema că ar avea COVID-19. Până atunci, în zona noastră nu fusese confirmat niciun caz. A crezut că este vorba despre o amigdalită, pentru că mai avusese astfel de episoade", a declarat pentru HotNews dr. Lucian Miron, directorul medical al Spitalului Municipal Brad.

După trei zile, starea i s-a înrăutățit. Avea insuficiență respiratorie. A venit la spital, a făcut testul rapid pentru COVID-19 și rezultatul a fost pozitiv.

"Inițial, am vrut să o transferăm la spitalul din Hunedoara, fiind cel mai apropiat de noi. Am luat legătura și cu fiica sa, care este medic la Cluj, am transferat-o acolo", a adăugat Lucian Miron.

În 8 aprilie a fost transferată la Spitalul Județean Cluj, la Clinica Medicală 1, acolo unde fiica sa este medic. "A fost internată la Terapie-Intensivă, iar de vinerea trecută starea i s-a agravat și a avut nevoie de suport respirator. Fiica dânsei mi-a spus că, practic, nu a mai avut plămâni. A rămas fără plămâni. Slăbiciunea a fost că doamna doctor avea și alte afecțiuni, respectiv diabet", a mai spus directorul medical al Spitalului Brad.

Soțul doctoriței, confirmat și el cu COVID-19 și internat în aceeași clinică din Cluj

Tot acolo a ajuns și soțul doctoriței Feier, care a fost testat după confirmarea bolii în cazul soției. "Abia după 2-3 zile a început să aibă simptome și el. Starea lui inițială a fost stabilă, ulterior s-a agravat, dar se pare că acum evoluția este favorabilă", mai spune dr. Lucian Miron.

O pacientă asimptomatică, posibilă sursă a bolii

Cei din Brad nu își explică cum s-a îmbolnăvit dr. Feier. Cea mai probabilă sursă a bolii este o pacientă care fusese internată pentru simptome digestive - dureri de stomac, dureri de bilă. Este vorba despre o femeie în vârstă, externată la sfârșitul lunii martie.

Pacienta doctoriței Feier a revenit la spital după aproximativ o săptămână de la externare, tot cu simptome digestive. Atunci i-a fost făcut testul rapid, pentru că între timp se confirmase boala COVID-19 în cazul doctoriței. Iar rezultatul a fost pozitiv. Ulterior, i-a fost făcut și testul PCR, care a confirmat infecția cu coronavirus, și a fost transferată la un alt spital. Se știe că nu intrase în contact cu nimeni întors din state cu focar de coronavirus sau cu persoane despre care să se fi bănuit măcar că ar putea avea virusul.

"Coronavirusul a atacat înainte de a ști noi că există"

"Din punctul meu de vedere, coronavirusul a venit înaintea definițiilor de caz. A atacat înainte de a ști noi că există. Avem suspiciunea că pacienta doamnei dr. Feier a fost bolnavă cu aproximativ 20 de zile înainte de a veni la noi în spital, că a avut această infecție cu mai mult timp înaintea doamnei doctor. Avea anticorpi de cronicizare, de peste trei săptămâni vechime a bolii. Din acest motiv, considerăm că ea este o posibilă sursă a bolii. Am verificat zilele trecute și am constatat că este în continuare pozitivă, fără să aibă simptome specifice", a mai arătat medicul.

Ancheta epidemiologică făcută de cei de la Brad a stabilit că niciun cadru medical care a intrat în contact cu doctorița nu a avut simptome de COVID-19. Trei asistente medicale au fost izolate, dar între timp s-a eliminat suspiciunea de boală și în cazul lor.

"Din fericire, niciun alt cadru medical din spital nu a mai fost depistat cu COVID. A fost testat negativ și unul din medicii din UPU, care a tratat-o în prima fază pe doamna doctor. Faptul că nimeni din spital nu are boala, înseamnă că a existat o protecție (...) Este aproape imposibil să știi de unde este infecția, cu modul de transmitere comunitară a acestui virus", a declarat pentru HotNews.ro primarul din Brad, Florin Cazacu.

Un spital vechi de 80 de ani

Spitalul Municipal din Brad, unitate non-COVID, are 100 de paturi, funcționează într-o clădire veche de 80 de ani, iar în 2012 fusese pus pe lista de închidere. Are250 de angajați, între care 150 medici și asistente.

De la debutul pandemiei, au ajuns aici 58 de pacienți suspecți de coronavirus. Boala a fost confirmată în cazul a 33, toți fiind transferați la cele trei spitale din județ unde se tratează COVID-19 - Spitalul Județean din Deva, Spitalul Municipal Hunedoara și spitalul din Vulcan. Doi dintre aceștia au murit. Nu sunt incluși și pacienții testați direct de Direcția de Sănătate Publică.

"Avem 6 saloane cu câte un pat și toaletă ecologică și cu personal dedicat pentru suspiciuni de COVID. În cazul confirmării bolii, pacienții sunt trimiși la cele trei spitale din județ dedicate COVID", mai spune primarul.

Anul trecut, au fost cumpărate unele echipamente pentru spital, între care două ventilatoare.

"Acum deja lucrurile sunt mai relaxate, în sensul că ai de unde achiziționa echipamente pentru cadrele medicale. Au venit toate comenzile, care între timp se blocaseră. Am avut ceva emoții, dar acum avem ce ne trebuie", adaugă directorul medical.

Marinela Feier este al treilea medic care moare în România din cauza COID-19, toți având peste 60 de ani.

Primul a murit în 23 aprilie - un medic de 62 de ani de la secția de medicină internă de la Spitalul Județean Constanța, care demisionase cu câteva zile înainte. Al doilea medic din România a murit din cauza COVID-19 în 27 aprilie. Este vorba despre o doctoriță de 68 de ani din Botoșani care intrase în contact cu o pacientă bolnavă.