Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a făcut marţi o vizită la Chişinău, pentru a însoţi un transport de 100.000 de măşti chirurgicale şi 5000 de perechi de mănuşi medicale donate de ţara sa Republicii Moldova, relatează MTI, preluat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sosirea ajutorului ungar pentru Republica Moldova a fost anunţată de ministrul de externe moldovean Oleg Ţulea într-o conferinţă de presă comună cu Peter Szijjarto difuzată live pe pagina de Facebook a oficialului ungar.

Chişinăul a cerut ajutor de la Uniunea Europeană şi separat de la Ungaria în lupta împotriva epidemiei, menţionează MTI. Ajutorul a fost solicitat pe două canale, pe bază bilaterală şi în cadrul NATO.

Peter Szijjarto a explicat că ţara sa a primit milioane de articole de protecţie din China şi poate oferi o parte dintre ele Republicii Moldova. "Era clar că vom reacţiona pozitiv la o astfel de solicitare", a spus şeful diplomaţiei ungare.

El a notat că premierii celor două ţări au semnat recent un acord de parteneriat strategic, subliniind că Ungaria "ia în serios parteneriatul strategic şi prietenia".

Szijjarto a mai afirmat că Ungaria este un susţinător dedicat al Parteneriatului Estic al Uniunii Europene şi că este important ca UE să aibă aliaţi în est, iar Budapesta este de părere că şi ţările Parteneriatului Estic trebuie să beneficieze de un sprijin suficient din partea Uniunii.