Premierul spaniol Pedro Sanchez urmează să prezinte marţi un plan pentru renunţarea treptată la restricţii, după şase săptămâni în care autorităţile de la Madrid au impus unele din cele mai severe măsuri de combatere a epidemiei de COVID-19, informează dpa, preluată de Agerpres.

Restrictii coronavirus FrantaFoto: Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Planul a fost elaborat timp de mai multe săptămâni şi urmează să fie aprobat de guvern. Se aşteaptă reguli unitare pe tot teritoriul Spaniei, dar unele restricţii ar putea fi ulterior relaxate pe regiuni, în funcţie de gravitatea situaţiei.

De duminică, în Spania pot ieşi din nou din locuinţe, timp de o oră pe zi, copiii până la 14 ani însoţiţi de un părinte, cu respectarea unor reguli.

Sanchez a anunţat că din 2 mai vor fi permise din nou plimbările familiilor care locuiesc împreună şi practicarea sporturilor în aer liber, cu condiţia să se constate o încetinire a răspândirii coronavirusului.

Şi guvernul Franţei va comunica marţi intenţiile privind relaxarea restricţiilor aplicate pentru limitarea epidemiei.

Premierul francez Edouard Philippe a anunţat că măsurile vor fi mai puţin stricte pentru sistemul de sănătate, şcoli, muncă, transporturi şi adunările publice. Parlamentarii urmează să dezbată şi să voteze rezoluţiile în acest sens care vor fi prezentate marţi după-amiază.

Preşedintele Emmanuel Macron a precizat deja că restricţiile impuse în 17 martie vor înceta pe 11 mai pe tot teritoriul Franţei.

Deocamdată nu se cunosc prea multe detalii. Se aşteaptă ca grădiniţele şi şcolile să se redeschidă în etape, iar restaurantele să rămână pentru moment închise. Nu s-a răspuns oficial la întrebări importante privind obligativitatea portului măştilor de protecţie în magazine şi în mijloacele de transport în comun sau posibilitatea deplasărilor în ţară. Francezii aşteaptă şi lămuriri despre ce va urma în perioada vacanţelor de vară.

În parlament se va discuta de asemenea o aplicaţie pentru smartphone, pentru crearea unei hărţi cu răspândirea coronavirusului.