Un grup de medici din Germania s-au fotografiat în pielea goală în încercarea de a atrage atenția asupra lipsei echipamentelor speciale de protecție cu care se confruntă, în contextul pandemiei de Covid-19, relatează The Guardian. Un protest similar a fost făcut și de mai mulți medici stomatologi din Franța.

Protest medici germaniFoto: blankebedenken.org

Numindu-și protestul „Neputință goală” (Blanke Bedenken), membrii acestui grup de medici germani au afirmat că s-au simțit expuși riscului la infecția cu coronavirus și spun că apelurile lor lansate deja de mai multe luni au rămas nebăgate în seamă.

Ruben Bernau, un medic de familie din cadrul grupului, a declarat pentru ArzteZeitung că el și colegii săi sunt insuficient echipați pentru a face față virusului. „Nuditatea este un simbol despre cât de vulnerabili suntem fără protecție”, a spus el.

Doctorii s-au fotografiat dezbrăcați în cabinetele lor, acoperindu-și părțile intime cu dosare, aparatură medicală sau chiar suluri de hârtie igienică.

Christian Rechtenwald, tot medic de familie, a declarat că medicii germani au fost inspirați în demersul lor de acțiunile unui medic francez, Alain Colombié, care de asemenea s-a pozat nud în cabinetul său medical, descriindu-se pe sine și pe colegii săi din sistemul sanitar drept „carne de tun” în lupta contra pandemiei.

Cadrele medicale germane au cerut în mod repetat punerea la dispoziție a mai multor echipamente speciale de protecție de la apariția primelor cazuri de coronavirus în Germania, la sfârșitul lunii ianuarie.

Și în Franța, un protest similar s-a viralizat luni pe rețelele de socializare, cel al medicilor stomatologi.

Aceștia au ales să protesteze astfel, pozând în pielea goală, nemulțumiți că autoritățile franceze le-au cerut să reia activitatea în cabinetele stomatologice în două săptămâni, deși nu dispun de suficiente măști, mănuși, halate și alte echipamente de protecție.

„Nu vom fi pregătiți pe 11 mai”, au transmis dentiștii francezi, potrivit France Info.