Uniunea Europeană a respins luni existenţa oricărei presiuni externe pentru a-şi modifica ultimul raport asupra dezinformării legate de pandemia de coronavirus, în care sunt indicate Rusia şi China drept sursa multor „ştiri false” sau distorsionate şi manipulări, relatează luni agenţia EFE, preluată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Resping şi contest absolut orice afirmaţie sau plângere că am fi cedat în rapoartele noastre vreunei presiuni din exterior”, a spus la briefingul zilnic de presă al Comisiei Europene purtătorul de cuvânt al Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), Peter Stano, reacţie venită în urma relatărilor conform cărora instituţiile europene ar fi cedat unor presiuni din partea Chinei pentru a-şi atenua criticile din raport.

„Cine se îndoieşte de transparenţa activităţii noastre să deschidă pagina euvsdisinfo.eu, unde un grup de lucru specific al SEAE prezintă cazuri practice, teorii ale conspiraţiei sau tendinţe în dezinformare”, a indicat oficialul comunitar.

Despre pandemia de Covid-19 acest grup a publicat trei rapoarte, ultimul în urmă cu trei zile şi care priveşte perioada 2-22 aprilie, în concluziile acestuia fiind menţionat că ''surse oficiale şi susţinute de guvernele mai multor state, inclusiv Rusia şi, într-o măsură mai mică, China'' se află în spatele unor dezinformări şi teorii ale conspiraţiei direcţionate către ''audienţe ample'' în UE şi în alte state.

De exemplu, în raportul UE se face referire la ''un impuls coordonat al surselor oficiale chineze pentru a nega orice culpă (a Chinei) pentru declanşarea pandemiei'' sau la promovarea din unele surse a teoriei conform căreia epidemia declanşată în oraşul chinez Wuhan ar avea legătură cu armata americană.

Acelaşi document al UE critică şi publicarea de către autorităţile chineze a unor anunţuri despre ajutoare medicale oferite de China altor state, împreună ''cu sondaje efectuate în anumite ţări ce arată că China este percepută ca fiind mai utilă decât UE în lupta împotriva pandemiei''.

Întrebat dacă au existat presiuni din partea diplomaţilor chinezi, purtătorul de cuvânt comunitar a negat atât acest lucru cât şi existenţa mai multor versiuni ale respectivului raport. El a mai spus că în redactarea unor astfel de documente există două procedee diferite, unul fiind realizarea de ''documente interne'' pentru obiective şi destinatari diferiţi, celălalt reprezentând ''documente destinate publicării'', care urmează o ''procedură editorială diferită, întrucât sunt destinate altor audienţe''.