Spitalele din Belgia au internat duminică cel mai mic număr de pacienţi cu COVID-19 de la debutul măsurilor de izolare, în urmă cu aproape şapte săptămâni, potrivit datelor raportate luni, cu o săptămână înainte de începerea relaxării restricţiilor, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Coronavirus BelgiaFoto: Profimedia Images

Într-un semn încurajator, numărul internărilor, un indicator cheie pentru monitorizarea evoluţiei epidemiei, a coborât duminică la 127, cel mai scăzut nivel de după 18 martie. Numărul internărilor pentru COVID-19 a atins un vârf de peste 600 la sfârşitul lui martie şi a oscilat în jurul a 200 săptămâna trecută.

Şi bilanţul cazurilor noi de COVID-19 confirmate a scăzut duminică la un minim lunar de 553, chiar dacă responsabili medicali spun că acesta ar putea fi parţial efectul weekendului.

Guvernul belgian a prezentat vineri planul de relaxare treptată a restricţiilor începând din 4 mai.

Luni, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al comitetului de combatere a epidemiei, virusologul Steven van Gucht, a declarat că oamenii ar trebui să rămână în continuare acasă pentru a se evita cât mai mult circulaţia virusului.

'Acum când situaţia se află aproape sub control, măsurile pot fi reduse gradual', a afirmat el, precizând că unele măsuri precum distanţarea socială şi purtarea de măşti vor trebui să rămână în săptămânile următoare.

Belgia are 46.687 de cazuri de COVID-19 confirmate, dintre care 7.207 decese, una din ratele de mortalitate cele mai ridicate din lume. De remarcat totuşi că, spre deosebire de alte ţări, statistica din Belgia include şi persoanele decedate în centrele de îngrijire pentru vârstnici, decese care reprezintă mai mult de jumătate din numărul total.