Medicii Sistemului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie au fost avertizați să fie atenți la o complicație rară dar periculoasă în rândul copiilor care poate avea legătură cu infecția cu noul coronavirus, relatează BBC.

Copil cu masca de protectieFoto: Profimedia Images/Dzianis Apolka/Alamy

O alertă urgentă transmisă medicilor de familie afirmă că în secțiile de terapie intensivă din Londra și alte părți din Regatul Unit sunt tratați copii cu simptome neobișnuite.

Acestea includ „inflamații multisistemice” cu simptome similare gripei. Unii, dar nu toți, au fost diagnosticați cu coronavirus. Deocamdată nu este clar câți copii au fost diagnosticați cu noul sindrom, deși numărul va fi mic.

Alerta emisă de NHS a afirmat că există „îngrijorări în creștere” că un sindrom inflamator legat de COVID-19 apare în rândul copiilor din Marea Britanie sau că ar putea fi vorba de o altă infecție încă neidentificată legată de aceste cazuri.

Pacienții tineri de diferite vârste au fost extrem de bolnavi. Ei au prezentat simptome similare sindromului șocului toxic, care pot include febră ridicată, hipotensiune arterială, o iritație și dificultăți respiratorii. Unele simptome gastrointestinale - dureri de burtă, diaree sau vomitat - și o inflamație a inimii sau rezultate de sânge anormale pot să apară de asemenea.

Experții afirmă că acestea sunt semne care pot fi văzute atunci când organismul devine copleșit de lupta cu o infecție.

Alerta avertizează că aceste cazuri necesită îngrijire medicală de urgență însă unii experți amintesc că foarte puțini copii dezvoltă forme grave ale COVID-19, dovezile existente până acum indicând că sunt grupul cel mai puțin afectat de boală.

Dr. Nazima Patham, un consultant în Terapie Intensivă Pediatrică în Cambridge a spus că asemenea cazuri au fost raportate de către colegi din Spania și Italia.

„Unii copii au prezentat o boală de tipul șocului septic și iritații - tipologia de simptome pe care ne așteptăm să le vedem în cazul sindromului șocului toxic sau a bolii Kawasaki (care afectează vasele de sânge și inima), a relatat acesta.

„Per total, copiii par a fi mai rezistenți infecțiilor pulmonare cauzate de expunerea la coronavirus iar numărul celor internați în unități de terapie intensivă este relativ scăzut”, a adăugat dr. Patham.

Oficialii NHS au afirmat că au cunoștință de mai puțin de 20 de asemenea cazuri în țară unde o legătură să fi fost observată de către medicii clinicieni.

Investigațiile vor continua dar o corelație nu a fost stabilită încă, potrivit unui purtător de cuvânt al NHS.