Menţinerea marilor magazine închise pentru a preveni răspândirea noului coronavirus este neconstituţională, a stabilit luni principala instanţă administrativă din landul german Bavaria, care nu a anulat însă această politică introdusă în Germania în contextul pandemiei, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Marile magazine sunt tratate diferit faţă de micile magazine, cărora li s-a permis săptămâna trecută să se redeschidă, au stabilit judecătorii, potrivit cărora măsura încalcă principiul egalităţii prevăzut în Constituţie.

Guvernul german şi liderii celor 16 landuri din ţară au convenit că doar micile afaceri, cu o suprafaţă de sub 800 de metri pătraţi, pot fi redeschise, în contextul în care autorităţile au început să relaxeze unele dintre restricţiile legate de coronavirus asupra vieţii publice.

Înaltul Tribunal Administrativ din Bavaria a luat decizia în urma unei sesizări de urgenţă a unui retalier cu magazine în Bavaria, Berlin şi Hamburg, dintre care unele depăşesc limita de 800 de metri pătraţi.

Totuşi, instanţa a decis în mod "excepţional" să nu anuleze restricţia asupra marilor magazine, din cauza stării de urgenţă legată de coronavirus.