Un videoclip muzical produs de China pentru a-şi promova sprijinul pentru vecinii care se confruntă cu epidemia de coronavirus a avut efectul nedorit în Filipine, declanşând un val de critici publice şi o petiţie online care a atras rapid semnături, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Propaganda chinezaFoto: Captura YouTube

Ambasada Chinei a lansat o melodie interpretată de diplomaţi, cântăreţi şi un actor săptămâna trecută, însă versurile şi titlul "Iisang Dagat" sau "O mare" în limba filipineză nu au fost bine primite de unii filipinezi, mulţi dintre ei considerând Beijingul un agresor în apele teritoriale disputate între China şi Filipine.

Până luni după-amiază, videoclipul postat săptămâna trecută pe YouTube cu hashtag-ul #CNPHHealAsOne a strâns peste 158.000 de dislike-uri şi 2.300 de like-uri, în timp ce o petiţie Change.org semnată de 8.000 de persoane solicită ca videoclipul să fie şters.

Criticii de pe social media s-au arătat furioşi considerând că este vorba despre o propagandă chineză pentru a ascunde o acţiune de hărţuire în Marea Chinei de Sud şi i-au catalogat pe filipinezii implicaţi în realizarea melodiei drept trădători.

"Trebuie să oprim răul extinderii Chinei", a scris unul dintre utilizatori. "Nu ne unificăm cu China", a spus un altul, în timp ce un internaut a afirmat că videoclipul este "o palmă dată peste faţa fiecărui filipinez".

Piesa este dedicată cadrelor medicale din prima linie în lupta împotriva coronavirusului din ambele ţări, în videoclip apărând imagini cu medici chinezi şi materiale medicale donate, inclusiv sute de mii de măşti de protecţie şi kituri de testare.