Ridicarea stării de urgență din 15 mai și implicit relaxarea măsurilor luate de autorități ar fi un risc major, care ar putea duce la un val mai puternic de îmbolnăviri, afirmă fostul președinte Traian Băsescu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Băsescu a declarat, duminică seară, la Digi 24, că relaxarea măsurilor după 15 mai nu poate fi făcută fără a avea o hartă a riscului care să arate nivelul de contaminare în fiecare județ, pentru că sunt unele județe cu un număr mare de cazuri și de persoane asimptomatice, altele cu un număr mai mic.

"Pentru ca decidentul să poată lua această decizie trebuie să avem aceste informații, pe care noi nu le avem acum. Dacă nu are certitudini, obligația președintelui este să prelungească starea de urgență. Trebuie să aibă o situație reală rezultată după un proces masiv de testare. Mulți vor fi cu sfaturi în jurul președintelui, dar el este singurul responsabil și nu cred că va trata cu ușurință", a declarat Băsescu.

El a mai spus că riscul ridicării stării de urgență din 15 mai este major și ar putea duce la un val de îmbolnăviri.

"Vă imaginați copiii din clasele I-IV cu masca aia ținută pe guriță toată ziua, la școală? Sunt copii, trebuie ținuți în mediu sigur, nu să aducă boală de la profesoară. Dacă ar prelungi starea de urgență până la 15 iunie ar fi o șansă să aruncăm mai puțini asimptomatici în piață", a adăugat Traian Băsescu.