Autorităţile au închis duminică două crescătorii de nurci din sudul Olandei după depistarea unor animale pozitive la coronavirus, infectate probabil în urma contactului cu oamenii, scrie Agerpres, citând AFP.

COVID-19Foto: Mediastandard.ro

Fermele sunt situate la est de Eindhoven, în Brabantul de Nord, una dintre cele mai grav afectate regiuni de epidemia de COVID-19 din Olanda, ţară în care au decedat 4.400 de persoane şi s-au înregistrat 37.000 de cazuri de infectare.

"Nurcile au prezentat semne de contaminare, precum dificultăţi respiratorii", a precizat Ministerul Agriculturii într-un comunicat.

În urma testelor, s-a descoperit că animalele aveau COVID-19.

"Mai mulţi angajaţi ai fermei prezentau simptome ale coronavirusului, credem aşadar că aceştia l-au transmis animalelor", a precizat ministerul.

Mai multe cazuri au demonstrat că animale precum nevăstuicile ''sunt receptive la virus'', a adăugat instituția, precizând că ''pentru moment nu există nicio dovadă că animalele de companie sau cele din crescătorii joacă vreun rol în propagarea virusului''.

Ministrul Agriculturii, Carola Schouten, a dispus închiderea unui drum care trece prin apropierea celor două ferme şi a sfătuit populația să nu se apropie la mai puţin de 400 de metri de acestea.

Creşterea nurcilor pentru blană este controversată în Olanda. În 2016, cea mai înaltă instanţă din ţară a stabilit închiderea unor astfel de ferme până în 2024.