Închiși în case pentru șase săptămâni, copiii spanioli au ieșit duminică pentru prima dată afară după relaxarea uneia dintre cele mai stricte carantine din Europa, impusă pe 14 martie, când a izbucnit epidemia în Spania, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe trotinete, triciclete sau în cărucioare, cel mai adesea cu mască și mereu însoțiți de părinții lor, primii copii au riscat să iasă pe străzile care au fost pustii timp de șase săptămâni.

”Copiii tocmai au ieșit cu soția. Echipați complet: cu măști și mănuși. Am vrut să profităm de prima oră pentru că vor fi mai puțini oameni, iar mai târziu s-ar putea să plouă”, a spus pentru AFP Miguel Lopez, tată a doi copii, de 6 și 3 ani.

”Pentru ei este aproape ca o excursie. Este lucrul cel mai distractiv pe care l-au făcut în ultima lună”, a spus tatăl în vârstă de 40 de ani, care lucrează de acasă la o agenție de publicitate.

Alvaro Paredes, 7 ani, și fratele său Javier, 4 ani, încă se pregăteau.

”Ieșim într-o oră, la mai puțin de un kilometru, cu bicicleta și trotineta, pentru a face un tur al cartierului”, a explicat mama lor, Immaculada Paredes, un inginer de 47 de ani.

Pentru copiii sub 14 ani sunt acum autorizate pentru o oră pe zi, între ora 9.00 dimineața și 21.00, pe o rază de un kilometru în jurul casei și însoțiți de un singur părinte.

Fiecare părinte poate ieși cu maxim trei copii.

Spre deosebire de alte state europene, Spania, a treia cea mai afectată țară după SUA și Italia, cu aproape 23.000 de decese, a interzis copiilor să iasă de la începutul carantinei generale de la mijlocul lunii martie.

Măsurile au fost criticate în țară unde mulți specialiști au avertizat cu privire la riscurile asupra sănătății fizice și psihice ale copiilor.

Dar anunțul acestei relaxări a fost un fiasco pentru guvern.

Spania a spus, duminică, că numărul zilnic al deceselor provocate de coronavirus a scăzut la cel mai scăzut nivel în mai bine de o lună, cu 288 de decese în 24 de ore.