Pașapoartele de sănătate ar ușura mult munca transportatorilor, în vederea reluării călătoriilor, spune comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean. Ea avertizează că valabilitatea acestora este limitată, în sensul că oferă o imagine de moment privind starea pasagerilor.

adina valeanFoto: Profimedia

La nivelul statelor UE se discută un set de măsuri comune care să fie aplicate când va fi reluat transportul de pasageri, a declarat, duminică, la Digi 24, Adina Vălean. Măsurile vor avea la bază distanțarea socială, purtarea de măști, protejarea lucrătorilor din transporturi, separarea fluxurilor de pasageri sau încurajarea achiziționării de bilete electronice.

Operatorii aerieni caută deja soluții pentru a asigura distanțare socială în avion, dar acest lucru nu va fi necesar în toate situațiile: "Dacă avem o famile formată din trei membri sau un grup mai mare care călătorește împreună spre aceeași destinație, nu e necesar să lăsăm locuri libere între ei”.

Legat de călătoriile propriu-zise, Adina Vălean recomandă măsuri medii, cum ar fi verificarea temperaturii pasagerilor și în funcție de acest lucru să fie eventual izolat de restul pasagerilor, dacă e cazul.

Ea a spus că există și varianta pașapoartelor de sănătate și că, dacă ar putea fi pusă în aplicare, ar ușura mult viața transportatorilor, chiar dacă aceste certificate de sănătate arată starea de moment a pasagerului.

Vom putea pleca în vacanţă, la vară?

În privința unui orizont de timp în care călătoriile ar putea fi reluate, pentru că se apropie perioada concediilor, Adina Vălean a spus că este greu de anticipat și că fiecare țară va stabili acest lucru în funcție de condițiile locale.

"Grecia nu cred că va primi cu orice preț orice turist. Centrul european pentru controlul bolilor recomandă ca deschiderea conectivității să se facă între țări și regiuni care au o situație epidemiologică similară. Fiecare autoritate națională va trebui să dea acest răspuns (dacă sunt pregătite să primească turiști - n.r.). Nu toate țările vor ridica restricțiile de călătorie în același timp”, a mai spus Vălean.

Comisarul european a enumerat condițiile pentru ca o țară să poată primi turiști: rata de infecție să fie sub 1%, capacitatea de testare să fie satisfăcătoare, suficient material de protecție atunci când lumea călătorește, capacitate confortabilă de primire a cazurilor în spitale.