Portughezii au sărbătorit sâmbătă 46 de ani de la Revoluţia Garoafelor în mod atipic, cântând de la ferestre, dată fiind izolarea impusă de pandemia de coronavirus, relatează AFP şi EFE.

Odată cu anularea tradiţionalei defilări care parcurgea bulevardul Avenida da Liberdade din Lisabona, la 15:00 ora locală (14:00 GMT), portughezii au ieşit la ferestre cu garoafe roşii în mână intonând cântecul patriotic 'Grandola Vila Morena', simbol al loviturii de stat militare care, la 25 aprilie 1974, a pus capăt la 48 de ani de dictatură fascistă şi la 13 ani de războaie colonialiste.

Apelul lansat de mass-media şi pe reţelele de socializare a fost susţinut de Asociaţia 25 Aprilie, moştenitoarea "mişcării capitanilor" care a deschis calea tranziţiei spre democraţie, precum şi de numeroase partide de stânga şi de primarul Lisabonei.

În Parlament, principalii responsabili politici au participat în cursul dimineţii la o ceremonie redusă la minimum, pentru a respecta regulile sanitare şi de distanţare socială şi a celebra astfel lovitura de stat militară de stânga, în urma căreia Portugalia a trecut de la un regim dictatorial la democraţie.

"În aceste vremuri excepţionale de durere, suferinţă, doliu, separare şi izolare este important să evocăm patria, independenţa, Republica, libertatea şi democraţia", a declarat preşedintele conservator Marcelo Rebelo de Sousa, în discursul său din Parlement.

"Starea de urgenţă nu suspendă democraţia", a scris la rândul său premierul socialist, Antonio Costa, pe contul său de Twitter.

Portugalia, care nu a fost afectată atât de grav ca Spania vecină de pandemia de coronavirus, a înregistrat totuşi 880 de decese şi peste 23.000 de cazuri declarate de Covid-19, potrivit bilanţului oficial publicat sâmbătă