Primul caz de COVID-19 a fost confirmat în România în 26 februarie. După 60 de zile, în țara noastră sunt 579 de decese și 10.635 de cazuri de îmbolnăvire, de zece ori mai puține decât erau în Italia în ziua 60 a epidemiei.

Coronavirus Romania, prelevare probeFoto: Agerpres

Când a fost confirmat în România primul caz de coronavirus, în China, COVID-19 deja făcuse ravagii, iar virusul era de aproape o lună în Europa. Se întâmpla în 26 februarie 2020, când a fost diagnosticat cu COVID-19 un tânar de 20 de ani din judeţul Gorj, contact al unui italian infectat.

De atunci au trecut 60 de zile, timp în care numărul de infecții în România a ajuns 10.635, iar 579 de persoane au murit. Principalul focar de infecție al României este Suceava, cu 2.499 de cazuri de îmbolnăvire, conform datelor transmise sâmbătă la ora 13.00 de Grupul de comunicare strategică.

"Această epidemie, până acum în România este în platou, evoluează în dinţi de ferestrău. La evaluarea faţă de ultima săptămână, este într-o scădere de 10 la sută. Deci se termină...”, a declarat pentru Mediafax epidemiologul Geza Molnar.

În Italia, ţara cea mai afectată din Europa, primul caz de coronavirus a apărut în 15 ianuarie. În 30 martie, Italia avea 105.792 de cazuri de îmbolnăvire. În Franța, primul caz a fost confirmat în 24 ianuarie, iar în ziua 60 erau 22.304 de oameni infectaţi cu noul coronavirus, scrie Mediafax.

Pe teritoriul Spaniei, primul bolnav a fost confirmat în 31 ianuarie, iar în 29 martie, la 60 de zile de la debutul epidemiei, erau 80.110 de cazuri.

Astfel, România are în ziua 60 a epidemiei de zece ori mai puţine cazuri decât avea Italia în aceeași perioadă, de opt mai puţine decât Spania şi jumătate din cât avea Franţa.

Explicaţiile experţilor din sănătate sunt că măsurile de distanţare socială au fost luate mai devreme, după ce autorităţile au văzut ce se întâmplă în alte state din Europa. Totodată, aceştia nu exclud ca şi în România numărul de cazuri să crească brusc, dacă nu vor fi respectate măsurile luate.

În același timp, în România sunt făcute puține teste, în comparație cu celelalte state europene. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 126.645 de teste. În România, la acest moment sunt 70 de puncte Real Time PCR pentru testarea COVID-19, dar ele funcţionează sub capacitate din cauza lipsei de personal, a declarat sâmbătă ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

"În acest moment la nivel naţional avem 70 de puncte de testare care pot face până la 10.000 de teste pe zi, acest număr este dat de potenţialul aparatelor. Dar acest potenţial trebuie suplinit şi de potenţialul uman (...) Acest personal trebuie să meargă la o instruire, iar 3-4 zile de instruire nu pot compensa o experienţă de 10-20 de ani. Şi atunci aceste aparate vor face mai puţine teste decât pot ele în realitate. Suntem în acest moment la 6.000-6.200 de teste pe zi, dintr-un potenţial de 10.000", a afirmat ministrul Sănătăţii.