Organizația Mondială a Sănătății a spus sâmbătă că nu există în acest moment ”nicio dovadă” că oamenii care s-au recuperat după ce au fost bolnavi de Covid-19 - și au anticorpi - sunt protejați și nu se vor infecta pentru a doua oară cu coronavirus, relatează The Guardian.

Pandemie coronavirusFoto: Dan Callister / Shutterstock Editorial / Profimedia

Agenția a avertizat împotriva emiterii ”pașapoartelor de imunitate” sau de ”certificate fără risc” persoanelor care au fost infectate, spunând că practica ar putea în realitate să crească riscul răspândirii.

De asemenea, OMS a avertizat că acuratețea și fiabilitatea testelor pentru anticorpi la coronavirus nu sunt sigure.

”Testele imprecise de imunodiagnosticare ar putea să catalogheze în mod fals persoane în două moduri. Primul este că ar putea eticheta în mod fals oamenii care au fost infectați drept negativi, iar al doilea este că oamenii care nu au fost infectați sunt fals etichetați ca pozitivi. Ambele erori au consecințe grave și vor afecta eforturile de control”, a spus agenția ONU.

Chile a spus săptămâna trecută că va începe să emită ”pașapoarte de sănătate oamenilor considerați ca fiind vindecați de boală, iar aceștia vor putea relua munca.

Cu toate acestea, OMS a spus că ”în acest moment al pandemiei, nu există dovezi suficiente cu privire la eficiența anticorpilor pentru a garanta acuratețea unui pașaport de imunitate sau al unui ”certificat fără risc”.

Oamenii vor presupune că sunt imuni la o a doua infecție și ar putea igonara sfaturile autorităților de sănătate publică, potrivit OMS.