Coronavirusul a fost detectat pe particule de aer poluat de către cercetătorii care încearcă să determine dacă acestea pot fi purtate pe distanțe mari, dar şi dacă pot crește numărul de oameni infectați, relatează The Guardian.

Ambulanta in CodognoFoto: Profimedia Images

Este un studiu preliminar, astfel că trebuie încă stabilit dacă virusul se menține în aceste particule şi în ce cantitate ar putea deveni infecţios.

Oamenii de ştiinţă italieni au folosit tehnici standard de a colecta mostre din aerul poluat în două zone din provincia Bergamo - una urbană şi una industrială, reuşind să identifice o genă specifică COVID-19 în mai multe dintre mostre. O testare în orb şi una realizată la un laborator independent au confirmat prezenţa coronavirusului în particule.

Leonardo Setti de la Universitatea din Bologna, care a coordonat studiul, a spus că este important de ştiut dacă virusul poate fi purtat pe distanțe mari de către particulele de aer poluat.

Două alte cercetări au sugerat că particulele de aer poluat ar putea ajuta răspândirea coronavirusului pe distanțe mari.

O analiză statistică a echipei lui Setti a arătat că nivelurile ridicate ale particulelor de aer poluat ar putea explica ratele înalte ale infecţiilor în anumite părţi din nordul Italiei înainte de carantinarea ţării, regiunea fiind printre cele mai poluate din Europa.

Analizele echipei de cercetători nu au fost încă revizuite academic, însă experţii au admis că ipoteza este una plauzibilă şi că merită cercetată.

Potențialul rol al particulelor din aerul poluat este legat de o problemă mai mare cu privire la modul de transmitere a virusului. Picături mari de salivă rezultate din tusea şi strănutul oamenilor infectaţi cad la un metru sau doi. Însă stropii de dimensiuni mai mici, de exemplu sub cinci microni în diametru, pot rezista în aer de la minute la ore şi pot parcurge distanţe mai mari.

Experții nu sunt siguri dacă aceste picături pot provoca infecții cu coronavirus, deși se cunoaşte faptul că coronavirusul SARS din 2003 s-a răspândit prin aer şi că şi noul coronavirus rezistă ore în stropi fini de salivă.

Cu toate acestea, cercetătorii spun că importanța potențialului transmiterii infecției prin intermediul acestor picături fine, dar și posibilitatea răspândirii prin particulele de aer poluat sunt ipoteze ce nu trebuie excluse.