Statele Unite au sugerat joi că Beijingul ar fi putut constata primele cazuri de coronavirus în noiembrie, și nu în decembrie, așa cum susțin autoritățile chineze, scrie AFP.

Mike PompeoFoto: Flickr

"Vă amintiți că primele cazuri erau cunoscut de guvernul chinez poate încă din noiembrie, în orice caz cu siguranță la jumătatea lui decembrie, și au întârziat să semnaleze restului lumii, inclusiv Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)", a declarat șeful diplomației americane, la un post local de radio din Washington.

Primele cazuri evocate de Covid-19 datează din decembrie, în Wuhan, oraș din centrul Chinei considerat epicentrul pandemiei de coronavirus.

Mike Pompeo vorbește însă de faptul că autoritățile chineze ar fi putut ști de existența virusului încă din noiembrie.

Un purtător de cuvânt al diplomației chineze, Geng Shuang, a acuzat "afirmații fără absolut nicio bază".

China a dezvăluit OMS existența unui focar de cazuri de pneumonie în Wuhan în 31 decembrie. Atunci existau oficial 44 de cazuri, dintre care 11 persoane cu o formă severă.

OMS a comunicat public pentru prima oară despre acest virus în 4 ianuarie, dar nu a declarat "urgența de sănătate publică de anvergură internațională" decât în 30 ianuarie.

Beijingul a susținut întotdeauna că a pus la dispoziție informațiile foarte rapid, dar administrația lui Donald Trump acuză întârzieri și disimularea gravității bolii, ceea ce a permis propagarea epidemiei în întreaga lume și moartea a zeci de mii de oameni.

America reproșează de asemenea OMS că a avut prea multă încredere în China și că a neglijat o alertă a Taiwanului, care a avertizat încă de la finalul lui decembrie despre o probabilă transmisie umană a virusului.