Președintele Klaus Iohannis a salutat vineri implicarea firmelor private și a ONG-urilor în susținerea eforturilor statului de a lupta împotriva epidemiei de coronavirus, după ce a vizitat Unitatea de Suport Medical „Bucureștii Noi”.

Klaus Iohannis, Unitatea de Suport Medical Bucurestii NoiFoto: Administratia Prezidentiala

În 2 aprilie, Auchan Retail Romania, împreună cu Leroy Merlin România, cu sprijinul Ministerului Sănătății și al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), au demarat organizarea unui centru de spitalizare pentru persoane noncritice, prin punerea la dispoziție a unui spațiu de 7.500 m2 in Bucureștii Noi, respectiv amenajarea și echiparea lui pentru a fi predat, ulterior, Ministerului Sănătății.

„Țin să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat aici, și firmelor, și persoanelor private, și ONG-urilor, și voluntarilor - fiindcă au fost și mulți voluntari. Înțeleg că ceva similar se va găsi și în altă parte din țară. Eu sunt foarte, foarte bucuros că antreprenorii, ONG-urile, persoanele private au înțeles că este bine să nu lase statul singur să gestioneze această epidemie și ne bucurăm cu toții când vedem că și oamenii de afaceri, ONG-urile vin cu un ajutor foarte practic și binevenit”, a spus președintele Iohannis, după ce a vizitat facilitatea.

Declarația vine la câteva zile după ce ministrul Muncii, Violeta Alexandru, s-a plâns pe Facebook că "până în acest punct, Guvernul, alături de președintele Iohannis, au gestionat singuri criza. (...) Din păcate, ajutorul din comunitate, inclusiv prin aportul entităților neguvernamentale (în criza coronavirusului - n.red.) a fost firav".

Iată mai jos declarațiile președintelui Klaus Iohannis (sursa - Administrația Prezidențială):

  • Suntem într-o facilitate specială aici, într-o hală care a fost amenajată pentru bolnavi de COVID-19 care au simptome foarte ușoare.
  • Este totul special amenajat aici, este o facilitate total atipică, într-un spațiu gândit pentru depozit sau magazin. Prin inițiativă privată s-a realizat, practic, un fel de spital.
  • Din capul locului vreau să spun că apreciez foarte, foarte mult această inițiativă privată. Inițiatorii sunt firmele Auchan și Leroy Merlin, dar și multe alte firme, multe ONG-uri au venit în sprijin, au venit cu materiale, cu bani, cu muncă, și au realizat această facilitate pe care am vizitat-o astăzi. Sunt impresionat!
  • Avem aici multe soluții noi, inovatoare și cred că cei care din păcate vor avea nevoie de un loc aici vor fi foarte mulțumiți de ceea ce găsesc. Această facilitate va fi operată într-un parteneriat. Firmele private și ONG-urile au amenajat totul, dar, în practică, Institutul Matei Balș împreună cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vor gestiona tot ce se va întâmpla aici. Departamentul pentru Situații de Urgență a fost implicat în coordonare și amenajare și va coordona în continuare și modul cum funcționează această facilitate în legătură cu celelalte.
  • Țin să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat aici, și firmelor, și persoanelor private, și ONG-urilor, și voluntarilor - fiindcă au fost și mulți voluntari. Înțeleg că ceva similar se va găsi și în altă parte din țară. Eu sunt foarte, foarte bucuros că antreprenorii, ONG-urile, persoanele private au înțeles că este bine să nu lase statul singur să gestioneze această epidemie și ne bucurăm cu toții când vedem că și oamenii de afaceri, ONG-urile vin cu un ajutor foarte practic și binevenit.
  • Încă o dată, le mulţumesc tuturor. Celor care vor veni aici le doresc sănătate, iar dumneavoastră tuturor vă doresc multă sănătate. Vă mulţumesc!