​Centrul de Transfuzie Sanguină din București face apel la români să meargă să doneze sânge, după ce numărul donatorilor a scăzut dramatic în perioada crizei coronavirusului. Directorul Centrului, medicul Doina Goșa, a explicat recent pentru HotNews.ro că numărul donatorilor s-a înjumătățit în perioada crizei coronavirusului, însă atrăgea atenția că donarea este sigură, atât pentru donatori, cât și pentru cei la care ajunge sângele - coronavirusul nu se transmite prin sânge.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ai donat sânge în ultimele 6 luni (și au trecut cel puțin 8 săptămâni de la ultima donare)? Hai să donezi și să salvezi două vieți!", este apelul lansat de Centrul de Transfuzie Sanguină din București.

Dacă vrei să donezi sânge te poți programa prin aplicația Donorium, disponibilă aici: www.donorium.ro/descarca.

În această perioadă, nevoia constantă a pacienților este pentru trombocite (componentul sanguin care se poate obține doar de la donatorii fidelizați), mai spun reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină.

Poți dona sânge dacă:

  • ai donat cel puțin o dată în ultimele 6 luni (dar au trecut cel puțin 8 săptămâni de la ultima donare)
  • ești sănătos/sănătoasă
  • în ultimele 14 zile nu ai avut simptome asociate infecțiilor respiratorii (febră, tuse, stări de oboseală etc.) sau simptome digestive
  • nu ai călătorit într-o țară cu infecție cu coronavirus în ultimele 30 de zile
  • nu ai intrat în contact cu o persoană care a călătorit într-o țară afectată de acest virus

Dacă vrei să donezi sânge, poți completa declarația pe proprie răspundere (de mână sau printată) - scrie că mergi să donezi sânge la Centrul de transfuzie sanguină.

"Donează sânge și salvează două vieți. E atât de simplu", este mesajul reprezentanților Centrului de transfuzie sanguină.

Poți dona sânge în siguranță în timpul pandemiei de coronavirus: