Comisia Europeană va găzdui, începând de vineri şi pe tot parcursul weekendului, evenimentul paneuropean #EUvsVirus Hackathon, ce are drept scop dezvoltarea de soluţii inovatoare menite să combată epidemia de coronavirus.

COVID-19Foto: Mediastandard.ro

Potrivit unui comunicat difuzat joi de executivul european, „Hackatonul”, condus de Consiliul European pentru Inovare și organizat în strânsă colaborare cu statele membre UE, „va reuni societatea civilă, inovatorii, partenerii și investitorii din întreaga Europă în scopul dezvoltării de soluții inovatoare menite să combată epidemia de coronavirus”.

Evenimentul se va desfășura sub patronajul comisarului european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel.

„#EUvsVirus Hackathon este un bun exemplu de spirit de cooperare european, pe care îl admir atât de mult. Atunci când vremurile sunt grele, ne unim forțele, conlucrăm și vom învinge acest virus împreună, pentru toți. Le mulțumesc tuturor celor care ne acordă timpul liber, energia fără margini și experiența lor pentru ca acest obiectiv să devină realitate. Mâine este doar începutul, soluțiile vor fi adevărata recompensă” - a declarat comisarul european pentru inovare, Mariya Gabriel, potrivit comunicatului.

Peste 12.000 de participanți din toate cele 27 de state membre UE, precum și din alte țări, s-au înscris în „hackaton”. De altfel, doritorii se pot înscrie în continuare pe site-ul EUvsVirus Hackathon.

„Hackatonul” este structurat pe mai multe categorii de probleme ce necesită soluții pe termen scurt în ceea ce privește sănătatea și viața, continuitatea activităților profesionale, munca și educația la distanță, coeziunea socială și politică, finanțele digitale și alte provocări, în contextul coronavirusului.

Autorii soluțiilor câștigătoare vor fi invitați să se înscrie pe o platformă a Consiliului European pentru Inovare (COVRC), care va fi lansată aici pe 27 aprilie, cu scopul de a facilita conectarea cu utilizatorii finali, precum spitalele, și de a asigura accesul investitorilor, fundațiilor și al altor modalități de finanțare din întreaga UE.

Comisia Europeană aminteşte în comunicat că angajează sute de milioane de euro în acțiuni de cercetare și inovare în scopul dezvoltării de vaccinuri, de noi tratamente, teste de diagnostic și sisteme medicale menite să prevină răspândirea coronavirusului.