Antivirale remdesivir de la laboratorul american Gilead Sciences nu a reușit să îmbunătățească starea pacienților cu Covid-19, conform rezultatelor unuia dintre primele studii clinice ale medicamentului din China care au fost publicate accidental de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) si preluate de Financial Times.

RemdesivirFoto: Wikimedia

Compania Gilead Sciences susține însă că niciun studiu nu a dovedit ineficacitatea remdesivirului contra coronaviruslui, potrivit AFP.

Testele efecuate în China arată că Remdesivir - dezvoltat de compania farmaceutică Gilead Sciences, cu sediul în statul american California - nu a îmbunătăţit starea pacienţilor şi nu a redus prezenţa patogenului în sânge. Cercetătorii au studiat evoluţiile a 237 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, după administrarea produsului la 158 şi urmărirea stării acestora comparativ cu restul, potrivit Mediafax.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a admis că "documentul a fost postat inadecvat pe website", fiind şters "imediat ce a fost observată eroarea".

Valoarea acţiunilor companiei Gilead Sciences a scăzut cu cel puţin 6%, potrivit agenţiei de presă Reuters.

Gilead Sciences contestă informaţiile, argumentând că rezultatele sunt "neconcludente"

Firma farmaceutică Gilead Sciences a avertizat că postarea conţine "o prezentare inadecvată a studiului". "Precizarea este importantă, deoarece studiul a fost încheiat prematur din cauza înscrierii unui număr insuficient de persoane, astfel că nu pot fi extrase concluzii importante din punct de vedere statistic. În acest context, rezultatele studiului sunt neconcludente, deşi tendinţele observate în date sugerează potenţiale beneficii ale administrării Remdesivir, mai ales pentru pacienţii trataţi în fazele iniţiale ale bolii".

Remdesivir (cod de dezvoltare GS-5734) este un nou medicament antiviral din clasa analogilor de nucleotide. Acesta a fost dezvoltat de Gilead Sciences ca tratament pentru boala virală Ebola și infecțiile cu virusul Marburg, deși ulterior s-a demonstrat că are activitate antivirală împotriva altor virusuri ARN monocatenare, precum virusul sincițial respirator, virusul Junin, febra hemoragică Lassa, virusul Nipah, virusul Hendra și coronavirusuri (inclusiv virusurile MERS și SARS)

Actualmente este studiat pentru infecțiile cu SARS-CoV-2 și Henipavirus. Bazat pe succesul împotriva altor infecții cu coronavirus, Gilead a furnizat remdesivir medicilor care au tratat un pacient american în Snohomish County, Washington în 2020, care era infectat cu SARS-CoV-2, și a furnizat compusul în China pentru efectuarea unor teste clinice pe indivizi infectați cu și fără simptome severe.

Medicamentul folosit în SUA pentru tratarea pacienților cu coronavirus ar putea ajunge în România într-o lună. Tătaru: Este un răspuns pozitiv la Remdesivir

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, susține că medicamentul Remdesivir, folosit în SUA pentru tratarea pacienţilor cu coronavirus, ar putea ajunge, după omologare, în aproximativ o lună în România. El a fost întrebat la Antena 3 despre testarea acestui medicament în SUA, la Spitalul Universitar din Chicago, asupra unui eşantion de 125 de bolnavi diagnosticaţi cu COVID-19.

"Am văzut şi noi studiul din SUA. Sunt 125 de cazuri şi doar două decese. Urmărim să fie acreditat în Statele Unite, apoi să intre în comunitatea europeană şi îl putem prelua şi noi. Este un răspuns pozitiv (n.r. la Remdesivir) şi un răspuns care promite ca şi tratament electiv pentru coronavirus. Suntem într-o relaţie în care avem o discuţie cu cei care fac acest studiu. În măsura în care receptul este omologat, îl putem aduce în Comunitatea Europeană, va fi omologat şi la noi, şi apoi şi în România", a afirmat Tătaru. Întrebat despre o estimare în timp, ministrul a răspuns: "Să sperăm cam într-o lună".