Premierul Ludovic Orban a declarat joi, în cadrul unei ședințe de guvern, că au fost probleme la unele achiziții de materiale sanitare și că ”nu se poate accepta achiziții de la firme de casă”. Acesta i-a cerut Ministerului Sănătăţii să verifice spitalele din ţară în ceea ce privește la materialele cumpărate, pentru că pot fi echipamente care să nu fie conforme.

Ludovic OrbanFoto: Guvern

”Vreau să vă atrag atenția asupra unei chestiuni. Urmăriți prin direcțiile de sănătate publică, monitorizați achizițiile facute de spitale. Am avut trei săptămâni un val de declaratii că nu au materiale, că nu au echipamente. La ora actuală, și prin UNIFARM, și prin ONAC, s-au achiziționat stocuri mari. Numai că suntem în situația în care aceste stocuri stau degeaba, întrucât spitalele, mai ales cele din subordonarea autorităților locale, nu achiziționează aceste materiale. Trebuie să reluăm un ciclu normal și firesc, toate materialele achiziționate de noi, fie prin UNIFARM, fie prin ONAC, în sistem centralizat, sunt conforme, certificate, de calitate. Nu putem accepta să se facă achiziții de la firme de casă de materiale și echipamente care nu sunt conforme, în timp ce stocurile noastre sunt la dispoziția unităților spitalicești. Aici ministerul va trebui să intervină foarte hotărât în relația cu spitalele”, a declarat Orban.

Acesta a salutat demiterea lui Streinu Cercel din fruntea comisiei anti-Covid 19 spunând că a ”durat prea mult” până să se ia măsura.

Orban a mai declarat că nu este de acord cu revenirea pe funcție a directorului medical de la Suceava, cel care a chemat toate cadrele medicale pe 23 martie la spital sporind semnificativ cazurile de infectare cu noul coronavirus. ”Aveți, în baza decretului privind instituirea stării de urgență, competența de a lua decizii în privința managementului oricărui spital. Ca atare, o spun foarte limpede: nu se poate întoarce dl Macovei în poziția respectivă”, a mai transmis premierul.

Orban a vorbit și despre redeschiderea Economiei subliniind că se va face treptat și a cerut tuturor ministerelor să faca ”investiții, investiții, investiții”.