Universitatea Oxford lansează joi teste clinice pe oameni pentru un vaccin împotriva noului coronavirus, cu speranța foarte ambițioasă de a le pune la dispoziția publicului în această toamnă, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Printre sutele de studii demarate în întreaga lume pentru a găsi un vaccin - singura cale, potrivit ONU, pentru o revenire la "normalitate" -, șapte sunt la momentul actual în stadiul de teste clinice pe oameni, potrivit London School of Hygiene and Tropical Medicine. Astfel de teste au început deja în China și în Statele Unite și urmează să înceapă la sfârșitul lunii și în Germania.

Studiile universității din Oxford sunt puternic susținute de guvernul britanic, iar ministrul Sănătății Matt Hancock a anunțat marți începutul acestor teste pentru joi.

În prima sa fază, testul condus de Jenner Institute de la Universitatea din Oxford, destinat să evalueze securitatea și eficiența vaccinului, va viza 1.112 voluntari, dintre care 551 vor primi o doză din potențialul vaccin împotriva Covid-19, cealaltă jumătate un vaccin martor. Zece participanți vor primi două doze din vaccinul experimental, în intervalul a patru săptămâni.

Estimând șansele de reușită la 80%, echipa profesorului Sarah Gilbert prevede, în paralel cu cercetările, producerea unui milion de doze disponibile până în luna septembrie, pentru a putea fi distribuite deja pe scară largă în cazul unui succes.

Dar echipele de cercetători precizează că acest calendar este foarte ambițios și ar putea suferi schimbări.

Directorul serviciilor sanitare britanice Chris Whitty a admis miercuri că probabilitatea de a obține un vaccin sau un tratament eficient "în anul care vine este incredibil de mică". În așteptare, a avertizat el, "cred că trebuie să fim realiști în fața acestui subiect - va trebui să contăm pe alte măsuri, sociale, care sunt foarte perturbatoare".

Un "pariu" riscant din punct de vedere financiar

Nicola Stonehouse, profesor de virusologie la universitatea Leeds, spune că strategia aleasă de a nu aștepta fiecare etapă înainte de lansarea producției este un "pariu" din punct de vedere financiar. Dar un pariu necesar "în situația actuală".

Vaccinul dezvoltat de cercetătorii de la Oxford este bazat pe un adenovirus modificat care afectează cimpanzeii. Acesta permite "generarea unui puternic răspuns imunitar cu o singură doză și nu este vorba de un virus care se replică", deci "nu poate provoca infecții continue la un individ vaccinat". Acest lucru îl face "mai sigur pentru copii, persoanele în vârstă" și alți pacienți afectați de alte boli, precum diabetul.

Puternic criticat pentru modul în care a gestionat criza, guvernul britanic a creat săptămâna trecută un "task force" pentru coordonarea eforturilor în cercetare și pentru a asigura producerea în masă a acestuia, imediat ce va fi disponibil, indiferent de unde va proveni.

Guvernul susține de asemenea cercetările efectuate de Imperial College din Londra, care speră să înceapă testele clinice în iunie.

Găsirea unui vaccin este singura cale posibilă pentru revenirea la "normalitate", a avertizat săptămâna trecută secretarul general al ONU, Antonio Guterres.