Laboratorul de la Institutul Cantacuzino are în acest moment o capacitate de 500 de teste pe zi pentru COVID-19, însă poate fi crescută după necesități, a declarat joi premierul Ludovic Orban după o vizită la institut. Orban a precizat că ar putea crește capacitatea până la 1.000 de teste pe zi, adică dublu față de acum. La nivel național, capacitatea este de aproximativ 8.000 de teste, a mai spus premierul.

Institutul CantacuzinoFoto: AGERPRES

Teste se fac în 61 de locaţii. "Obiectivul nostru este să creştem în continuare această capacitate de testare, astfel încât să putem testa oricât este necesar, conform protocolului, conform procedurii care este reglementată de Institutul Naţional de Sănătate Publică", a mai afirmat Orban.

Acesta a mai precizat că Institutul Cantacuzino are mai multe proiecte, printre care și reluarea producţiei vaccinului antigripal.

Premierul a adăugat că a vizitat şi laboratorul de biosecuritate unde se află în pregătire producţia unui vaccin antigripal, care ar putea fi scos pe piață anul viitor. "Practic, mai există un singur echipament lipsă, recoltatorul de lichid alantoid, care se extrage din ouăle embrionare. Odată cu achiziţionarea acestui echipament, se poate trece la pregătirea liniei de fabricaţie, pentru a putea produce din nou vaccin antigripal", a spus Orban.

Un alt proiect este realizarea unui imunomodulator care reglează nivelul de anticorpi din organism, a spus premierul.

De asemenea mai este un proiect care urmează să fie finanţat din fonduri europene, pentru producerea vaccinului tetravalent, care se va face într-o altă locaţie, nu la Institutul Cantacuzino.