Primarul orașului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, a cerut, miercuri, printr-o scrisoare deschisă adresată Guvernului, bani pentru cazarea și masa personalului medical și a persoanelor care vor intra în carantină, potrivit Mediafax.

Spital Judetean FocsaniFoto: spitalvn.ro

Primarul orașului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, a cerut, miercuri, printr-o scrisoare deschisă, fonduri pentru acoperirea cheltuielilor legate de cazarea și masa personalului medical și a persoanelor care vor intra în carantină.

Potrivit edilului, Primăria Focșani a încheiat un contract de cazare pentru 107 cadre medicale și unul pentru cheltuieli cu hrana destinată persoanelor cazate în două centre de carantină din oraș. Primarul spune că au fost solicitări din partea spitalelor pentru 320 de locuri de cazare, dar că nu a reușit să găsească decât 107.

„Contractul pentru cazarea și masa celor 107 cadre medico-sanitare a fost incheiat până la data de 09.05.2020, în limita bugetului existent, care evident că nu poate acoperi toate cheltuielile întrucât între timp starea de urgență a fost prelungită până la data de 15.05.2020. În aceste condiții, doar pentru cele 107 cadre medico-sanitare, municipalitatea focșăneană are nevoie de încă 192.600 lei, sumă necesară prelungirii contractului pentru cazare și masă. Pentru a răspunde însă favorabil tuturor solicitărilor din partea unităților medicale din Focșani, ar mai fi necesară suma de 1.917.000 lei, ce ar acoperi diferența de 213 locuri de cazare pe perioada intregii stări de urgență”, se arată în scrisoarea deschisă.

„Cu toate acestea, Prefectul Județului Vrancea, prin adresele nr. 4624/06.04.2020, 4787/08.04.202 și 5085/16.04.2020, dar și Direcția de Sănătate Publică Vrancea, prin adresele nr. 3840/02.04.2020 și 5235/21.04.2020, solicită în mod abuziv Primăriei Municipiului Focșani să preia contractele de cazare a centrelor de carantină instituționalizată, deși nu există prevedere bugetară. Mai mult decât atât, unul dintre aceste contracte, a fost încheiat de Prefectul Județului Vrancea și Direcția de Sănătate Publică Vrancea fără consultarea și informarea prealabilă a administrației locale și în ciuda tuturor apelurilor cetățenilor care locuiesc în zonă și care nu sunt de acord cu așa ceva”, mai spune Cristi Valentin Misăilă în scrisoare.

„Vă rugăm să faceți toate demersurile necesare astfel încât Guvernul României să aloce toate fondurile necesare pentru cazare și masă, atât pentru cadrele medicale cât și pentru persoanele care vor intra în carantină”, se arată în finalul scrisorii deschise adresate președintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban, ministrului de Interne Marcel Vela și ministrului Sănătății Nelu Tătaru.