Nicotina ar putea avea un efect protector împotriva noului coronavirus, afirmă cercetători din Franța, unde vor demara teste preventive și terapeutice cu plasturi de nicotină, pentru a verifica ipoteza, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ipoteza este susținută de numărul redus de fumători în rândul bolnavilor de Covid-19 internați, potrivit mai multor studii (cu rate între 1,4% și 12,5%).

Un nou studiu francez pe 350 de bolnavi internați și alți 150 cu simptome ușoare care au fost consultați, toți infectați cu Covid-19 (confirmați cu teste RT-PCR), pare să sprijine sub-reprezentarea fumătorilor în rândul bolnavilor.

"Printre acești pacienți, sunt doar 5% fumători", a declarat profesorul de medicină internă Zahir Amoura, autor al acestui studiu, respectiv "80% mai puțini fumători la pacienții Covid decât în populația generală de același sex și aceeași vârstă".

"Ipoteza este că nicotina, fixându-se pe receptorul celular folosit de coronavirus, îl împiedică să se fixeze" și deci să pătrundă în celulă și să se propage, a explicat Pr Jean-Pierre Changeux, de la Institutul Pasteur și Collège de France.

Acest neurobiolog de renume mondial, specialist în receptorii nicotinici, este co-autor al unui articol pe această temă publicat în Comptes Rendus de Biologie al Academiei de Științe, al cărui membru este.

Atenție, plasturii dau dependență

Ipoteza nicotinei rămâne încă de dovedit. De aici, importanța testelor clinice.

Imediat ce va obține unda verde finală, plasturi cu nicotină vor fi administrate în dozaje diferite în trei teste, la spitalul La Pitié-Salpêtrière din Paris:

  • preventiv pentru personalul medical, pentru a vedea dacă îl protejează;
  • terapeutic;
  • și, în sfârșit, pentru pacienții în stare gravă la reanimare, a detaliat Pr Amoura.

Nicotina ar putea reduce hiperinflamarea, "furtuna de cytokine", care pare să joace un rol esențial în cazurile grave de Covid-19 și nu oferă prea multă muniție medicinei.

Cu toate acestea, studiile nu trebuie să incite oamenii să se apuce de fumat sau să folosească plasturi cu nicotină. Fumatul afectează grav plămânii și sănătatea (cancere, accidente cardiace, bronșite cronice grave ...), reamintesc doctorii.

Este vorba despre "o pistă interesantă, printre alte piste de cercetări clinice", a comentat miercuri ministrul francez al Sănătății Olivier Véran.

Acesta a lansat un semnal de alarmă asupra tabagismului, cu "peste 70.000 de morți anuale în Franța", precum și asupra tentațiilor de automedicație ale nefumătorilor, reamintind că nicotina dă dependență.

Pierderea mirosului la covid-19

Pr Bertrand Dautzenberg, pneumolog, consideră "important" ca o analiză a Bazei naționale de date din sănătate să confirme sau nu existența unei legături între Covid-19 și substitutele de nicotină, precum plasturii, pe bază de rețete, care sunt decontate în Franța. Studiile privind Covid-19 ar trebui să vizeze atât tabagismul, țigările electronice și consumul medicamentos de nicotină, potrivit sursei citate.

Rolul central al receptorului în discuție, "receptorul nicotinic al acetilcolinei", în propagarea virusului ar explica în special varietatea de simptome ale Covid-19, în special pierderea mirosului și tulburările neurologice până la, eventual, oprirea brutală a respirației (observată spre a opta zi), estimează cercetătorii.

Diferitele tipuri ale acestui receptor nicotinic sunt prezente în neuroni, în celulele imunitare, în țesutul cardiac, în plămâni și în vasele sanguine.

În obezitate și diabet, alterarea acestui receptor nicotinic este la originea unei forme persistente de inflamație. Ea ar putea fi amplificată de infecția cu virusul SARS-CoV-2. Această ipoteză ar explica frecvența celor două comorbidități în rândul cazurilor grave de Covid-19, arată Academia franceză de științe.

Alte substanțe ar putea acționa asupra receptorilor nicitonici, pentru a împiedica propagarea virusului, precum ivermectina, dar acest lucru rămâne de dovedit, spun cercetătorii.