Comisia Europeană va prezenta în cursul lunii viitoare o serie de reguli, printre care respectarea distanțării sociale în aeroporturi și avioane, pentru redeschiderea în siguranță a transportului aerian când carantinele impuse pentru combaterea pandemiei vor fi ridicate, a anunțat miercuri comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Adina Vălean a afirmat că unele reguli de respectare a distanțării sociale în aeroporturi și avioane vor trebui respectate pentru a garanta siguranța pasagerilor, adăugând că măsurile luate în considerare vor include purtarea de măști de protecție și dezinfectarea avioanelor și aeroporturilor.

„Toate acestea ar trebui să facă parte din ghiduri și probabil vom prezenta strategia la care lucrăm pe la jumătatea lunii mai”, a anunțat comisarul european pe Twitter.

Companiile aeriene au avertizat că măsurile de încetinire a răspândirii pandemiei ar putea afecta profitabilitatea sectorului cu mult după ridicarea restricțiilor.

Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) a estimat că criza ar putea costa companiile aeriene 314 miliarde de dolari.

Adină Vălean a declarat că se așteaptă ca măsurile de distanțare socială să rămână în vigoare în domeniu până când va exista un tratament sau vaccin pentru COVID-19.

„Ne așteptăm ca această criză să rămână cu noi și ca virusul să rămână cu noi”, potrivit acesteia.

Directorul IATA, Alexandre de Juniac, a declarat pentru Reuters în 14 aprilie că se așteaptă ca reluarea zborurilor să includă obligativitatea de a lăsa scaunul din mijlocul rândurilor gol pe zborurile pentru pasageri.

O asemenea măsură ar putea contribui de asemenea la evitarea unui război al prețurilor între companii, pe măsură ce acestea vor încerca să își recupereze cota de piață.

Comisarul Adina Vălean a mai declarat că încă nu poate să spună când industria și-ar putea relua activitățile.

„Nu pot să spun chiar acum când acest lucru va începe să se întâmple pentru că trebuie să ascultăm de sfaturile specialiștilor în sănătate publică”, a zis comisarul european.