Guvernul spaniol are în vedere o încetare lentă şi graduală începând de la jumătatea lunii mai a măsurilor de izolare şi a restricţiilor de circulaţie impuse în urmă cu aproape şase săptămâni pentru a frâna extinderea epidemiei de COVID-19, a declarat miercuri premierul spaniol Pedro Sanchez în faţa parlamentului de la Madrid, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Coronavirus SpaniaFoto: Profimedia Images

''Vom face paşi înainte sau înapoi în funcţie de cum se comportă pandemia'', a indicat premierul socialist spaniol în intervenţia sa în faţa parlamentului, unde a venit pentru a cere prelungirea stării de alertă până pe 9 mai, solicitare aprobată de legislativ cu o largă majoritate. Nu au lipsit însă criticile, numeroşi parlamentari, inclusiv din rândurile Partidului Popular, acuzând ''greşelile'' şi ''improvizaţiile'' guvernului în gestionarea acestei crize sanitare.

Începând din 13 aprilie în Spania s-au reluat activităţile economice neesenţiale, sistate pe 30 martie în cadrul măsurilor de prevenire a extinderii epidemiei.

Guvernul spaniol anunţase de marţi o primă relaxare a măsurilor de izolare, permiţând ieşirea copiilor din case începând de lunea viitoare, însă doar pentru a însoţi un adult la magazinele alimentare sau la farmacii.