Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din București (ASSMB) a cumpărat la finele lunii martie din acest an servicii de cazare în Hotelul Ambasador din Capitală, pentru personalul medical care luptă împotriva pandemiei de coronavirus, potrivit unui anunț publicat în Sistemul electronic de achiziții publice. Valoarea contractului este de peste 1,3 milioane de lei (fără TVA) și vizează toate cele 99 de camere ale hotelului, clasificat la patru stele.

Hotel AmbasadorFoto: Ambasador SA

Contractul a fost atribuit, în data de 31 martie 2020, către firma Ambasador SA, prin negociere fără publicarea prealabila a unei invitatii la o procedura concurențială de ofertare în conformitate cu articolul 32 din Directiva 2014/24/UE.

Justificarea alegerii acestei proceduri este 'extrema urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute', iar explicația este: Urgența achiziționării serviciilor de cazare necesare pentru cazarea personalului medical, prevenirea răspândirii în continuare a infecției cu COVID-19 (coronavirus).

Potrivit Profit.ro, prin anii 2000 hotelul Ambasador a făcut obiectul unui litigiu, moștenitorii clădirii revendicând în instanță jumătate din ea. În 2013, moștenitorii arhitectului Arghir Culina, cel care a proiectat și a deținut clădirea, au câștigat procesul și au obținut jumătate din imobil, iar cealaltă a rămas în proprietatea vechiului acționar, firma Ambasador SA.

"Ambasador SA a investit în partea de clădire care i-a rămas în jur de 3 milioane de euro, ridicându-i gradul de confort de la 3 la patru stele. În acest imobil funcționează acum hotelul Ambasador, redus la 99 de camere, jumătate din cât avea anterior. Cealaltă parte de clădire a rămas nerenovată și este de vânzare, moștenitorii solicitând pe ea, potrivit unor surse din piață, în jur de 5 milioane de euro.", semnala Profit.ro într-un articol din 2015.

Conform datelor de pe site-ul propriu, hotelul Ambasador este amplasat în centrul Capitalei, pe Bulevardul Magheru, între Piața Romană și Piața Universității, și dispune de 99 de camere, un restaurant și 2 săli de conferință.