În loc de "Vacanța Mare": Cum ar trebui să arate planul de ieșire din faza restricțiilor sociale. O explicație de la Vlad Mixich

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 22 aprilie 2020, 9:33 Actualitate | Coronavirus


Carantina
Foto: AGERPRES
​Analiza în detaliu a ceea ce au făcut alte țări care au controlat bine epidemia, identificarea priorităților noastre ca societate, pentru că doar astfel putem elabora un plan care să fie potrivit pentru specificul românesc, croirea mai multor soluții alternative pentru ca decidenții să poată alege, în funcție de răspunsurile la pașii anteriori, soluția cea mai potrivită pentru România și, nu în ultimul rând, comunicarea soluției alese, cu explicarea transparentă a motivelor acestei alegeri - sunt o parte dintre pașii recomandați de Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, pentru ieșirea țării noastre din faza de restricții sociale.

Vlad Mixich

"Sigur că asta este doar o schiță, un punct de plecare", spune Vlad Mixich, care subliniază însă că "trebuie să cerem ceva mai mult decât un 'Program Vacanța Mare' emis de unul-două creiere închise într-un dumnezeiesc birou dă șăf. Trebuie să cerem ceva mai mult decât un program care începe cu propunerea unui screening național de urgență cu teste care în realitate NU există astăzi niciunde, și se încheie cu recomandarea 'Toți ceilalți cetățeni – fac curat în case'. Pe cuvânt că merităm, cu toții, mai mult."

Vlad Mixich este expert în politici de sănătate, membru în conducerea Alianței Europene pentru Sănătate Publică și președintele Observatorului Român de Sănătate, ONG care își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanța politicilor si a serviciilor de sănătate.


Cum arată pașii recomandați de Vlad Mixich:


 • Pasul 1. Identificarea, logică și onestă, a punctelor noastre tari și a vulnerabilităților
Puncte tari:
 • Respectarea în general corectă, de către majoritatea populației, a recomandărilor de sănătate publică (au existat și excepții, dar sunt minoritare).
 • O răspândire bună a rețelelor mobile, inclusiv în rural, și o viteză foarte bună a internetului.
 • O comunitate IT puternică și activă.
 • Introducerea timpurie a restricțiilor de distanțare socială (ceea ce este în același timp și o vulnerabilitate).
Vulnerabilități:
 • Un sistem medical cu capacitate redusă care va fi inundat mult mai repede de un val de cazuri Covid-19 decât în alte țări.
 • Un stat sărăcit și devalizat incapabil să acorde asistență unui număr mare de oameni pentru o perioadă lungă de timp.
 • Pragul de suportabilitate a restricțiilor va fi atins mai repede pentru că ele au fost introduse mai repede.


 • Pasul 2. Analiza în detaliu a ce au făcut alte țări care au controlat bine epidemia
Asta se poate face apelând atât la resurse diplomatice, cât și la comunitatea științifică consistentă de români care lucrează în marile universități ale lumii.


 • Pasul 3. Identificarea priorităților noastre ca societate pentru că doar astfel putem elabora un plan care să fie potrivit pentru specificul românesc
Care sunt aceste priorități? Ce vrem mai mult și ce am fi dispuși să trecem pe plan secundar?

Dorim să repornim cu orice preț economia, deși asta poate crește semnificativ riscul blocării spitalelor? (de notat că economia noastră nu prea poate reporni fără ca marile economii europene să pornească).

Sau dorim în primul rând să evităm copleșirea spitalelor cu cazuri Covid-19 care ar avea nevoie de terapie intensivă?

Suntem pregătiți să amânăm repornirea anumitor sectoare economice în favoarea celor în care România are deja un avantaj competitiv de conservat?

Suntem pregătiți să renunțăm temporar la anumite drepturi de privacy pentru a obține în același timp și sănătate publică și reactivare economică?

Sunt toate întrebări dure și cu răspunsuri grele, dar ele trebuie discutate deschis, nu în spatele unor uși închise.


 • Pasul 4. Croirea mai multor soluții alternative pentru ca decidenții să poată alege, în funcție de răspunsurile la pașii anteriori, soluția cea mai potrivită pentru România
De exemplu: Pentru că avem un sistem medical slab căruia îi va fi foarte greu să trateze un număr mare de cazuri într-un timp limitat, trebuie să punem accentul în special pe faza de prevenire și de întrerupere a lanțului de transmitere. Există o fereastră de 72 de ore de la momentul apariției simptomelor la o persoană nou infectată în care se poate acționa pentru a întrerupe lanțul de transmisie a coronavirusului.

De ce avem nevoie pentru a face asta?

1. De testare disponibilă rapid și cu capacitate mare. Capacitatea aceasta nu va crește prin simpla achiziție de aparatură/kituri. Mai e nevoie de câteva lucruri:
 • Au început programe rapide de training pentru personal specializat care să poată efectua astfel de testări (de ex. pentru medici rezidenți sau specialiști temporar reconvertiți)?
 • Au început autoritățile să negocieze cu marile companii care produc teste PCR rapide (ex. sistemul GeneXpert)?
 • Există deja în lucru o versiune revizuită a criteriilor de includere în testare (prea stricte astăzi), care să prioritizeze de exemplu profesiile care pot împrăștia virusul, precum cele medicale, vânzătorii din supermarketuri, curierii, etc.?
 • Testele serologice rapide vor fi utile în faza post-relaxare a pandemiei și va fi nevoie de un număr foarte mare. Trebuie să ne facem sanie vara. Am început să pregătim terenul pentru a le avea atunci când ele vor fi necesare?

2. De aplicații mobile prin care să poată fi identificate cât se poate de rapid persoanele care au intrat în contact cu pacienți confirmați cu coronavirus. Astfel de aplicații trebuie să conțină reguli de protecție a identității și să evite stigmatizarea. Există soluții deja implementate, modelul sud-coreean poate servi drept inspirație.

S-ar împușca doi iepuri dintr-o lovitură: lanțul transmiterii coronavirusului ar putea fi întrerupt în fereastra de oportunitate, iar cazurile identificate timpuriu cărora li se furnizează sprijin medical devreme ajung mai rar în situația de a avea nevoie de terapie intensivă.


3. De relaxarea treptată a restricțiilor si secvențiată regional. O relaxare bruscă a tot va duce mai mult ca sigur la un al doilea val epidemic. Este nevoie de secvențiere: o măsură de relaxare, urmată de monitorizarea și măsurarea corectă a impactului timp de 2 săptămâni. Sigur că în regiuni cum e Suceava, relaxarea trebuie să fie mult mai lentă decât în zone unde nu există focare epidemice.

Când se vor iniția aceste măsuri de relaxare? Nu mai devreme de îndeplinirea criteriilor de siguranță, enunțate foarte clar și corect într-un document al Comisiei Europene și ECDC. Altfel, riscăm un al doilea val.


 • Pasul 5. Comunicarea soluției alese, cu explicarea transparentă a motivelor acestei alegeri
Această comunicare ar trebui făcută de o persoană/persoane care să știe să vorbească omenește, și altfel decât birocrățos-ațos-moșteacă.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12314 vizualizari

 • -6 (22 voturi)    
  Iesirea din criza? (Miercuri, 22 aprilie 2020, 9:38)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Cine o vrea? Starea de Urgenta e momentul optim pengru a sifona banii administrati de Tătaru, Ara&at sau Cercel. Poate ca astfel Tataru isi va mai trage o vila de 500.000 euro la munte, ca aceea construita cu „pe firma” la Husi (fara sa plateasca VA, desigur). Sediu de firma cu jaccuzi si piscina? ALO, DNA, nimic de zis?
 • +6 (10 voturi)    
  Intrebare importanta (Miercuri, 22 aprilie 2020, 9:45)

  grongobar [utilizator]

  Stie cineva(eventual @Hotnews) care ar fi solutiile juridice pentru iesirea TREPTATA din actuala situatie de izolare? Intreb asta pentru ca daca la 15 Mai inceteaza Starea de urgenta,inseamna ca se revine la ordinea constiutionala anterioara ceeace presupune libertate de miscare,de asociere,de intalnire inclusiv in grupuri mari etc.Asta ar insemna relaxare imediata si totala.Va fi cumva nevoie de o noua prelungire a starii de urgenta cu noi ordonante militare care de data asta sa asigure relaxarea treptata sau exista solutii constitutionale pentru acest lucru.
  Multumesc anticipat pentru raspuns.
  • +1 (5 voturi)    
   Dar evident! (Miercuri, 22 aprilie 2020, 10:41)

   Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

   Pe 15 mai, eventual mai devreme, va fi data o noua Ordonanta, ce impune restrictii mai putin severe.
   Daca nu, evident ca de la 15 mai dispar TOATE restrictiile, ceea ce nu este de dorit!
   • -1 (3 voturi)    
    Ceva de genul. (Miercuri, 22 aprilie 2020, 12:50)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Nostalgicul Cristian Ioan

    Si grupurile parlamentare vor cere legislatie favorabila pentru prelungire. Asa fiecare isi indeplineste cateva doleante, poate a lor, poate a votantilor.
   • +3 (3 voturi)    
    :)) (Miercuri, 22 aprilie 2020, 13:23)

    strategy [utilizator] i-a raspuns lui Nostalgicul Cristian Ioan

    da, ai nevoie de legi si ordonante ca sa stii cum sa traiesti. Si nu ma lua cu "dar multi vor incalca si o sa fie nasol", oricum aceia si acum incalca, iau amenzi si nu le vor plati in veci :) welcome to Romania tara draga, pacat ca e locuita.

    Problema e mai complexa si nu va fi rezolvata in graba. Degeaba ai legi, amenzi si situatia reglementata pentru bobor, daca boborul drag nu va respecta de la sine putere bunul simt si respectul pentru celalalt. Stam pe net si rezolvam problema tarii, bafta!
 • +3 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 aprilie 2020, 9:47)

  [anonim]

  • +4 (10 voturi)    
   bine punctat, cine sunt membrii grupui? (Miercuri, 22 aprilie 2020, 10:43)

   transalpinarum [utilizator] i-a raspuns lui

   Sa stii ca si eu mereu m-am intrebat, ba chiar am cautat si pe net dar nu am gasit absolut nimic! Intr-o tara normala, ar fi trebuit sa gasim o lista cu nume si prenume. Eventual si minutele sedintelor, sau cel putin cine a parcicipat la aceste sedinte.

   @Hotnews: puteti investiga cine sunt membrii grupului special? totusi acesti oameni ne influenteaza viata iar noi habar nu avem cine sunt!?
   • +3 (5 voturi)    
    Pai de asta le place starea de urgenta (Miercuri, 22 aprilie 2020, 11:13)

    justin puscasu [utilizator] i-a raspuns lui transalpinarum

    nu mai au obligatia sa raspunda la intrebari incomode. E chiar placut sa guvernezi cu ordonante militare. Cat mai poti, pentru ca inainte de alegeri se baga un transport masiv de placute la Ikea.
 • -7 (19 voturi)    
  daca cercel e un fel de mengele (Miercuri, 22 aprilie 2020, 10:27)

  Stefan534324 [utilizator]

  mixich pare cu mult peste el.
 • 0 (8 voturi)    
  Tot nu înţeleg... (Miercuri, 22 aprilie 2020, 12:35)

  MenInBlack [utilizator]

  De ce oameni pregătiţi şi normali cu capul, aşa, ca Dr.Mixich, nu fac parte din comisia comisiilor vieţii ?

  Ah, da, ştiu...nu are aprobarea generalilor sri cu pensii speciale şi lanţuri de farmacii şi distribuţie a medicamentelor... pentru a propaga mai întai panica... şi apoi să ne repezim toţi să le cumpăram vaccinurile şi mai ales adeverinţele de cetăţean vaccinat, fără de care, nu vom putea ieşi din casă...

  Mare-i gaşca mafiei romaneşti ... Caracatiţa sri,procurori, judecatori şi politicieni aserviţi. Ne mai mirăm că există PENALI în funcţii de conducere, precum Dr. Dorobăţ de la Spitalul de infecţioase din Iaşi ?
  • +1 (7 voturi)    
   Candva si socialismul parea o idee buna (Miercuri, 22 aprilie 2020, 12:54)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui MenInBlack

   Apoi 100 de milioane de morti mai tarziu am aflat ca nu. Ideeilie bune sunt doar atat. Politica nu se bazeaza pe ideei care par bune si mai mult pe ce doresc votantii sau reprezentantii. Orice masura luata ajuta pe unii si afecteaza pe altii, poti sa crezi ca stii toate implicatiile sau poti sa o supui la vot popular sau parlamentar si toti sa isi asume rezultatul si votul viitor. O metoda se bazeaza pe perceptia genialitatii cuiva alta se bazeaza pe cel mai puternic mecanism logic din lume, piata libera.
   • +2 (2 voturi)    
    Piaţa "liberă" (Miercuri, 22 aprilie 2020, 13:57)

    MenInBlack [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Spune-mi cat de mare e gradul, ca să-ţi spun cat de mare e afacerea.
 • +5 (5 voturi)    
  Testele PCR dau rezultate fals pozitive (Miercuri, 22 aprilie 2020, 15:04)

  gugui [utilizator]

  Expertul dvs stie ca testele PCR, la o iteratie mai mare de 40, vor scoate pozitiv pe aproape oricine?

  Insusi inventatorul metodei PCR, Kary Mullis, laureat cu premiul Nobel pt aceasta technica zicea:

  With regard to the viral-load tests, which attempt to use PCR for counting viruses, Mullis has stated: “Quantitative PCR is an oxymoron.” PCR is intended to identify substances qualitatively, but by its very nature is unsuited for estimating numbers. Although there is a common misimpression that the viral-load tests actually count the number of viruses in the blood, these tests cannot detect free, infectious viruses at all; they can only detect proteins that are believed, in some cases wrongly, to be unique to HIV. The tests can detect genetic sequences of viruses, but not viruses themselves"

  Fapt recunoscut si de autoritatile americane. In prospect scrie ca nu poate garanta nici existenta posibilei infectari nici cauzalitatea simptomelor.

  https://www.fda.gov/media/134922/download

  Pana cand nu se fac analize serioase si independente, o sa fim intr-o negura a stiintei. Ne vom uita la perioada asta ca la Evul Mediu.

  Si este important sa tratam serios acest subiect, pt ca in baza lor putem avea urmari de natura penala (pt ca am fi infectat pe cineva). Ca si in cazul HIV, multe teste dau fals pozitiv si oamenii traiesc adevarate drame din cauza asta.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by