Membrii comisiei de cultură a Parlamentului European cer alocarea unor fonduri de urgență pentru a ajuta presa și creativii, în special cei independenți, să facă față efectelor economice generate de pandemia de coronavirus.

Parlamentul EuropeanFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult pentru a ajuta aceste domenii care se luptă cu efectele economice ale pandemiei, se arată într-o scrisoare deschisă adresată comisarilor Thierry Breton (Piața internă) și Mariya Gabriel (Cultură, Educație și Cercetare).

Presa joacă, în prezent, un rol crucial în ceea ce privește informarea corectă a publicului privind pandemia de coronavirus și reprezintă un antidot esențial în combaterea fenomenului fake news, argumentează autorii scrisorii.

Cu toate acestea, spun ei, acest sector este grav afectat, cu o scădere de 80% a veniturilor obținute din publicitate, în timp ce incertitudinea pare a fi sigura certitudine pentru viitor a celor care lucrează în aceste domenii.

În acest context, europarlamentarii cer Comisiei Europene să analizeze varianta acordării unor fonduri de urgență pentru sprijinirea presei, pe lângă programele de asistență privind combaterea Covid-19.

La fel, inițiatorii scrisorii atrag atenția și asupra creativilor independenți care, cel mai adesea, nu se califică pentru schemele de ajutor la nivel național sau european.

Pentru a se asigura că banii ajung la acest sector, europarlamentarii cer Comisiei Europene să ia în considerare majorarea fondurilor din cadrul programului european pentru creație, fie prin includerea fondurilor în bugetul din 2021, fie prin transferul unor sume din programul european de investiții strategice.