O platformă europeană de date privind COVID-19 a fost lansată de Comisia Europeană pentru cercetători, care vor putea stoca acolo și distribui seturi de date, cum ar fi secvențe de ADN, structuri proteice, date din cercetările preclinice și studiile clinice, precum și date epidemiologice.

Comisia EuropeanăFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, spune că lansarea platformei europene de date privind COVID-19 este o măsură concretă importantă pentru o cooperare mai strânsă în combaterea coronavirusului.

"Pornind de la sprijinul nostru dedicat științei deschise și accesului liber de-a lungul anilor, este momentul să ne intensificăm eforturile și să fim uniți cu cercetătorii noștri. Prin eforturile noastre comune, vom înțelege, vom diagnostica și, în cele din urmă, vom învinge pandemia", afirmă comisarul european.

Pe noua platformă cercetătorii vor putea stoca și distribui seturi de date, cum ar fi secvențe de ADN, structuri proteice, date din cercetările preclinice și studiile clinice, precum și date epidemiologice. Conform Comisiei Europene, schimbul deschis și rapid de date accelerează considerabil cercetarea și descoperirile, permițând un răspuns eficient la situația de urgență cauzată de coronavirus.