Croația studiază cum posibilitatea de a permite vizitele turiștilor cehi în această vară, în încercarea de a limita impactul dur al pandemiei de coronavirus într-un sector turistic vital pentru economia țării, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit presei croate, tur-operatorii cehi au venit cu ideea unor "coridoare turistice" spre Croația, iar propunerea a fost discutată de oficiali de rang înalt din cele două țări.

Turiștii cehi, care vor trebui să aibă asupra lor un certificat sanitar care să arate că nu sunt contaminați, vor primi autorizația să intre în Croația pe calea aeriană sau rutieră.

"Am discutat deja cu Republica Cehă despre faptul că pregătesc propuneri și că noi le pregătim pe ale noastre", a afirmat Gari Cappelli, ministrul croat al Turismului, pentru postul public de radio HRT.

"Suntem dependenți de turiștii străini", care reprezintă 90% din veniturile sectorului, a adăugat el.

Săptămâna trecută, premierul Andrej Plenkovic a scris pe Twitter că a convenit cu omologul său ceh Andrej Babis ca miniștrii Turismului din cele două țări să "propună un model acceptabil pentru venirea turiștilor cehi în acest sezon".

Potrivit presei croate, un model similar este avut în vedere pentru turiștii austrieci și ungari.

Autoritățile sanitare croate au avertizat însă asupra unui exces de optimism, precizând că turiștii care provin din țări mai afectate de pandemie decât Croația nu vor primi autorizația de a intra în țară.

Mica țară cu 4,2 milioane de locuitori are 1.881 de contaminări și 47 de decese, de la primul caz apărut la sfârșitul lui februarie.

Autoritățile au prelungit restricțiile adoptate pentru a lupta împotriva pandemiei până în 4 mai dar țara este îngrijorată de consecințele pentru turism, un sector care reprezintă circa 20% din produsul intern brut.

FMI și Banca Mondială au prezis o cădere a PIB-ului Croației între 5 și 9% în acest an.

În 2019, circa 20 de milioane de turiști, dintre care 700.000 de cehi, și-au petrecut vacanțe în Croația, majoritatea pe spectaculoasa coastă a Adriaticii.