Chirurgul Florin Daniel Enache se pregătea să ia masa cu familia când a fost sunat să vină la spital pentru o operație. Era vorba despre o fetiță de 7 ani care fusese diagnosticată cu covid-19 și care avea nevoie de o intervenție urgentă din cauza unei apendicite acute cangrenoase perforată.

Chirurgul Florin Daniel EnacheFoto: Captura video

„Am sunat soția, i-am spus să nu mă aștepte. I-am zis de ce. A izbucnit în plâns”, povestește chirurgul pediatru de la Spitalul Județean de Urgență Constanța.

Nu atât cazul în sine i-a pus probleme, cât condițiile în care a trebuit să efectueze operația. Cel mai dificil lucru, spune medicul Enache, a fost să opereze echipat cu combinezonul de protecție. Pe lângă asta, 3 perechi de mănuși, 3 rânduri de halate sterile, câte două măști, papuci de sală, câte două rânduri de șoșoni sterili.

„Este foarte greu să respiri prin tot echipamentul, transpiri prin toți porii, iar mâinile îți amorțesc, îți devin reci și nu mai poți să realizezi actul medical. A fost nevoie de câteva minute să fac câteva exercitii, altfel nu reuseam să termin”, a povestit el într-un videoclip publicat pe Facebook de Primăria Constanța.