Creșele și grădinițele s-au redeschis luni în Norvegia, unde epidemia provocată de noul coronavirus pare sub control, fiind un prim pas spre o ridicare treptată a restricţiilor în regat, potrivit AFP.

GradinitaFoto: Agerpres

Măsura, luată după 5 săptămâni de la închiderea creșelor și a grădinițelor, este argumentată oficial prin faptul că coronavirusul i-a afectat mai puțin pe copii, iar astfel ar urma să fie posibilă și revenirea la serviciu a părinţilor.

"Mersul la creșă este în siguranță”, a susținut în repetate rânduri ministrul Educației, Guri Melby.

Decizia este contestată însă de zeci de mii de părinți. La fel ca în Danemarca, a fost creat un grup de Facebook denumit "Copilul meu nu ar trebui să fie cobai pentru COVID-19”, iar o petiție online împotriva redeschiderii creșelor a strâns aproape 30.000 de semnături.

Potrivit unui sondaj publicat de postul NRK, 24% dintre părinți nu au dorit să își trimită copiii înapoi la creșă sau la grădiniță, 13% au spus că nu sunt siguri că decizia este una bună.

Copiii din școlile primare ar urma să revină la cursuri din 27 aprilie.

Alături de Austria, Danemarca și Germania, Norvegia este printre primele țări care încep să reducă restricțiile impuse din 12 martie.

În timp ce multe magazine se redeschid, barurile și majoritatea restaurantelor vor continua însă să rămână închise. Evenimentele culturale și sportive vor rămâne și ele interzise până cel puțin în 15 iunie.

Țara nordică, cu aproximativ 5,4 milioane de oameni, a înregistrat 7.068 de cazuri confirmate de coronavirus și 154 de decese. În ultimele zile, a fost observată o scădere a cazurilor de spitalizare din cauza COVID-19, iar la începutul lunii aprilie Guvernul a anunțat că focarul este "sub control”.

Pe lângă numeroasele restricții care rămân în vigoare, autoritățile norvegiene se bazează acum și pe o aplicaţie mobilă ce foloseşte geolocalizarea, astfel că fiecare utilizator este anunțat dacă a fost în contact cu o persoană infectată, precum și pe testarea pe scară largă.